Κουτσουπιά Καναδική κόκκινη (Cercis canadensis “Forest Pansy”)

Η καναδική κουτσουπιά είναι ένας φυλλοβόλος διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από τη βόρειο Αμερική. Αγαπημένη για τα εκπληκτικά, πλούσια άνθη της, που ντύνουν μωβ τα γυμνά της κλαδιά, αλλά κυρίως για το μαγευτικό φύλλωμά της, σε έντονες μωβ και αργότερα μωβ και πορτοκαλί αποχρώσεις. Εκθαμβωτική σχεδόν κάθε εποχή, στολίζει το τοπίο με μοναδική ομορφιά, διεκδικώντας μια θέση σε κάθε κήπο.

  • Μέγεθος – Το ύψος της καναδικής κουτσουπιάς ξεκινά από τα 6 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 10 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 7 μέχρι 11 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το θαμνώδες, πλούσιο φύλλωμά της, από πλατιά απαλά φύλλα σε σχήμα καρδιάς, εμφανίζεται αργά, λίγο μετά την άνθηση, αρχικά σε γλυκούς μπρονζέ τόνους που γρήγορα μετατρέπονται σε εκθαμβωτικό μωβ. Το φθινόπωρο και λίγο πριν τα φύλλα πέσουν, όλο το φύλλωμα χρωματίζεται ξανά, σε υπέροχες κίτρινες, πορτοκαλί ή κοκκινο-μωβ αποχρώσεις, ξεχωρίζοντας μέσα στο τοπίο.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά ροζ με μωβ άνθη της, που μοιάζουν πολύ με άνθη φασολιού, εμφανίζονται σε πλούσια μπουκέτα που φυτρώνουν κοντά στα γυμνά ακόμα κλαδιά της. Σταδιακά και όσο τα φύλλα της σιγά σιγά σχηματίζονται, τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε πρασινωπά μακριά «φασόλια», που το καλοκαίρι ωριμάζουν σε μωβ-καφετί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και σε ζεστά κλίματα, προτιμά εκείνες με λιγότερο ήλιο και προστασία από τον καλοκαιρινό καύσωνα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα γόνιμα και ομοιόμορφα υγρά εδάφη, αν και μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τύπους εδαφών. Τα εδάφη με κακή αποστράγγιση θα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, ενώ ταυτόχρονα επιβιώνει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη. Γενικά δεν προσβάλλεται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς είναι ένα φυτό που συνήθως αναπτύσσεται αρκετά ελεύθερα και δεν ταλαιπωρείται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες. Το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη μπορούμε να ελέγξουμε το μέγεθός της και να απομακρύνουμε πιθανόν ξερά ή ταλαιπωρημένα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, άκρες τοίχων ή κοντά σε κατασκευές του κήπου, σε εξοχικούς και παραδοσιακούς κήπους, φράκτες με θάμνους, όρια φυσικής βλάστησης, μπαλκόνια, πεζοδρόμια, αστικούς κήπους, γλάστρες. Πολύ συχνά φυτεύεται μόνη της σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε ομάδες για ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα.