Λαγκεστρέμια ινδική (Lagerstroemia indica)

Η λαγκεστρέμια η ινδική είναι ένα εξαιρετικό, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ινδοκίνα, την Ιαπωνία και τα Ιμαλάια. Αν και όχι τόσο συνηθισμένη στη χώρα μας, ταιριάζει ιδανικά σε ποικιλία κήπων, όπου θα φέρει το στοιχείο του εντυπωσιασμού. Κύρια χαρακηριστικά της, τα εκπληκτικά κόκκινα-ροζ άνθη της, που διαρκούν πολύ πάνω στο φυτό, αλλά κι ο υπέροχος απολεπισμένος κορμός, με τα πολύχρωμα φθινοπωρινά φύλλα της.

  • Μέγεθος – Το ύψος της ινδικής λαγκεστρέμιας ξεκινά από τα 1,8 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 7,5 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 1,8 μέχρι 6 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ, πλούσιο φύλλωμά της, φτιαγμένο από παχιά, δερματώδη φύλλα σε μακρόστενο οβάλ σχήμα, εμφανίζεται σε υπέροχες πράσινες αποχρώσεις, με ελαφρές, γλυκιές, κόκκινες πινελιές. Προχωρόντας προς το καλοκαίρι, τα φύλλα της θα βαφτούν σε σκούρους πράσινους τόνους, ενώ όσο το φθινόπωρο πλησιάζει, θα αλλάξουν ξανά σε ελκυστικές κίτρινες, πορτοκαλί και κόκκινες σκιές, λίγο πριν πέσουν από τα κλαδιά της.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά κοκκινο-ροζ άνθη της, σε υπέροχα μπουκέτα που μοιάζουν με χάρτινα, εμφανίζονται το καλοκαίρι και στις αρχές φθινοπώρου. Ζωηρά κατευθυνόμενα προς τα πάνω, διαρκούν για πολλές εβδομάδες, ακόμη και μήνες, ενώ πλέον υπάρχουν περισσότερες ποικιλίες, σε άσπρο, ροζ, σκούρο μωβ και βιολετί χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Προσοχή, ειδικά τους ζεστούς μήνες του έτους, χρειάζεται, ώστε να μην βρέχουμε το φύλλωμά της όταν ποτίζουμε.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα αργιλοπηλώδη χώματα, με μέτρια υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ μπορεί να αντέξει για λίγο στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ανάλογα με τον τρόπο που θα κλαδευτεί. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε βαριά πηλώδη εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι ευαίσθητη στα αρκετά αλκαλικά εδάφη, όπου τα φύλλα της κιτρινίζουν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Καθώς τα άνθη της παράγονται σε κλαδιά νέας βλάστησης, το φθινόπωρο, μπορεί να κλαδεύεται πολύ αυστηρά και κοντά στο έδαφος, ώστε να προστατευτεί καλύτερα από το κρύο. Ωστόσο το κλάδεμα αυτό είναι προαιρετικό. Για να τη βοηθήσουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καλό είναι επίσης το φθινόπωρο, να εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη γύρω από τις ρίζες της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτικούς φράκτες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, ταράτσες, εισόδους, όρια κτιρίων, άκρες τοίχων, κοντά σε κατασκευές του κήπου, ανθόκηπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πάρκα, πλατείες, μέσα σε γκαζόν, μόνη της σαν σημείο κεντρικού ενδιαφέροντος ή φυτεμμένη σε ομάδες και συνδυασμένη μαζί με άλλα φυτά.