Κερλετέρια (Koelreuteria paniculata)

Η κερλετέρια είναι ένα πανέμορφο και έντονα ελκυστικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Κίνα και την Κορέα. Δημοφιλής σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου στολίζει κήπους, δρόμους και πλατείες, επιδυκνείει το πλούσιο φύλλωμά της, χαρίζοντας μια μεγάλη δροσερή σκιά. Αυτό που θα μας κερδίσει περισσότερο όμως, είναι οι μαγευτικοί καρποί της, που σαν κινέζικα χάρτινα φαναράκια, χρωματίζουν το φύλλωμα και το τοπίο, συνεχόμενα κάθε χρονιά.

 

Κοινή ονομασία: Κερλετέρια

Λατινική ονομασία: Koelreuteria paniculata

Οικογένεια: Sapindaceae

 

  • Μέγεθος – Η κερλετέρια είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, αρκετά μεγάλο σε έκταση, μπορεί να ξεπεράσει και τα 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η κερλετέρια θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο, ζωηρό της φύλλωμα, από απαλά λεία φύλλα, εμφανίζεται την άνοιξη, σε ελαφρά ροζ τόνους, ενώ γρήγορα μετατρέπεται σε πράσινο, λίγο πριν ξαναβαφτεί σε κίτρινες αποχρώσεις για να πέσει εκθαμβωτικά το φθινόπωρο.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κίτρινα άνθη της, μαζεμένα σε μπουκέτα πάνω στο φύλλωμα, εμφανίζονται την άνοιξη. Ωριμάζοντας όσο ο καιρός περνά, σταδικά μετατρέπονται σε πανέμορφους πρασινο-ροζ και μπρονζέ καρπούς, που έχουν την όψη από χάρτινα μικροσκοπικά φαναράκια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν είναι απαραίτητο να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, δρόμους και πεζοδρόμια, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, φυτικούς φράκτες, όρια και χωρίσματα, κεντρικά σημεία, συνδυασμένη σε ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις, κήπους χαμηλής συντήρησης ή περιοχες με ξηρασία.