Βραχυχίτων (Brachychiton acerifolius)

Ο βραχυχίτων είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τις τροπικές περιοχές της Αυστραλίας. Το πυκνό, σκουρόχρωμο φύλλωμά του, τα μικροσκοπικά, κοκκινοφούξια άνθη σε σχήμα καμπανούλας και οι εντυπωσιακοί, σκληροί μαύροι ή καφέ καρποί του, είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να φέρουμε εύκολα τροπικό στυλ, σε έναν ζεστό κήπο με λίγη φροντίδα.

  • Μέγεθος – Ο βραχυχίτων είναι ένα διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, γρήγορης ανάπτυξης, με ύψος που μπορεί να φτάσει ως και τα 30 με 35 μέτρα. Όταν όμως δεν αναπτύσσεται στο φυσικό του περιβάλλον, παραμένει πολύ μικρότερος, ειδικά όσο πιο κρύα είναι μια περιοχή.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, σκουροπράσινο φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από μεγάλα γυαλιστερά φύλλα, που έχουν την υφή δέρματος και θυμίζουν ελαφρά μια παλάμη. Παρόλο που κανονικά το φυτό είναι φυλλοβόλο, υπάρχουν φορές που τα φύλλα του παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, όταν ο χειμώνας είναι ήπιος και επικρατεί αρκετή ζέστη.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα χρωματισμένα άνθη του, σε έντονες αποχρώσεις μεταξύ του φούξια και κόκκινου, έχουν το σχήμα καμπανούλας, καθώς κρέμονται απαλά από τις άκρες των κλαδιών,την άνοιξη. Ωριμάζοντας, τα λουλούδια ακολουθούν μεγάλοι και σκληροί, σκούροι καρποί, με πολλούς σπόρους που θυμίζουν καλαμπόκι.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με τιμές pH μεταξύ του 6 και 7 όμως μπορεί να αντέξει σε εδάφη με τιμές από 5,5 έως 7,5.
  • Ανθεκτικότητα – Σαν τροπικό φυτό, έχει ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες, αντέχοντας για λίγο μόνο, μέχρι τους -4°C. Παρόλο που ο παγετός καταστρέφει το φύλλωμά του, αν οι βλάβες που θα προκληθούν δεν είναι πολύ σοβαρές, συνήθως επανέρχεται με αρκετή επιτυχία.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Εύκολος στη φροντίδα του, δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, μιας και συνήθως δεν τον ενοχλούν σημαντικά έντομα και ασθένειες. Το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορεί να κλαδευτεί για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να απομακρύνουμε ξερά και ταλαιπωρημένα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες, όρια και χωρίσματα, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, δρόμους, πεζοδρόμια, πάρκα, πλατείες, κήπους χαμηλής συντήρησης και άλλες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.