Φλαμουριά ή Τίλιο (Tilia cordata)

Η φλαμουριά είναι ένα πανέμορφο, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Γνωστή για το πλούσιο διακοσμητικό φύλλωμά της, από ελκυστικά σκουροπράσινα φύλλα που ανεμίζουν απαλά, προσφέρει πυκνή και ευχάριστη σκιά, με ενδιαφέρουσα εμφάνιση για τον κήπο. Ανθεκτική σε ποικιλία διαφορετικών συνθηκών, όπως το κρύο, η ξηρασία αλλά και η ρύπανση της πόλης, μπορεί ακόμη να διαμορφωθεί και σαν φράκτης για ένα ασυνήθιστο και φυσικό αποτέλεσμα.

 

Κοινή ονομασία: Φλαμουριά ή Φιλύρα ή Τίλιο

Λατινική ονομασία: Tilia cordata

Οικογένεια: Malvaceae

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της φλαμουριάς ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 21 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 10 μέχρι 15 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το ελκυστικό πλούσιο φύλλωμά της, από λαμπερά σκούρα πράσινα φύλλα, σχηματίζει ένα φουντωτό πυραμιδοειδές ή ελαφρά κυκλικό σχήμα, στηριγμένο πάνω από τον κορμό. Μέσα στο φθινόπωρο και λίγο πριν τα φύλλα της πέσουν, αποκτά ένα γλυκό κιτρινοπράσινο χρώμα, χαρακτηριστικό του εποχικού τοπίου.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται αργά την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού. Ενωμένα σε ανάλαφρα, κιτρινο-κρεμ μπουκέτα, αναδύουν ένα γλυκό άρωμα, προσελκύοντας τις μέλισσες αλλά και πολλές πεταλούδες. Καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε επίσης διακοσμητικούς σπόρους, που κρέμονται απαλά και στολίζουν την καλοκαιρινή βλάστηση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Προτιμά τα μέτρια σε σύσταση χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που έχουν καλή αποστράγγιση, μπορεί όμως να προσαρμοστεί και σε διάφορες άλλες εδαφικές συνθήκες.
  • Ανθεκτικότητα – Έχει καλή αντοχή στο κρύο και τον παγετό, ενώ ταυτόχρονα είναι ανθεκτική στην ξηρασία, την αστική ρύπανση και το αυστηρό κλάδεμα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Καθώς δεν έχει σημαντικούς έχθρους ή ασθένειες που την ταλαιπωρούν, η συντήρηση και φροντίδα της είναι αρκετά απλή. Αφού διαμορφωθεί στο επιθυμητό σχήμα, κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής της, σπάνια απαιτεί αρκετές επεμβάσεις. Σε περίπτωση ωστόσο που καλλιεργείται σαν φυτοφράκτης, μπορεί να κλαδεύεται συχνότερα και πιο αυστηρά ώστε να διατηρείται στο σωστό σχήμα και μέγεθος.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, κήπους φυσικού στυλ, πεζοδρόμια, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, ανοιχτά σημεία και σαν φυτό σκιάς.