Άτσερ (Acer platanoides “Crimson King”)

Το άτσερ ή αλλιώς σφενδάμι «Κρίμσον Κινγκ» είναι ένα ζωηρό και έντονα εντυπωσιακό, φυλλοβόλο δέντρο, της οικογένειας των σφενδάμων. Πασίγνωστο για το εκθαμβωτικό του φύλλωμα, σε βαθιούς μωβ και κόκκινους τόνους του κρασιού, κατέχει θέση ανάμεσα στα ωραιότερα και πιο αγαπημένα διακοσμητικά δέντρα. Κατάλληλο τόσο για κήπους, όσο και μπαλκόνια, αναπτύσσεται χωρίς δυσκολία, χαρίζοντας χρώμα και υπέροχες αντιθέσεις στο χώρο μας.

 

  • Μέγεθος – Το άτσερ, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος του, που είναι αρκετά μεγάλο, μπορεί να ξεπεράσει τα 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό και πλούσιο φύλλωμά του, βαμμένο σε εντυπωσιακούς βαθυκόκκινους-μωβ τόνους, στέκεται εμβληματικό πάνω στα κομψά του κλαδιά, στολίζοντας τον κήπο για πολλούς μήνες. Το φθινόπωρο και καθώς οι θερμοκρασίες κατεβαίνουν, τα φύλλα του πέφτουν, για να υποδεχτούν ξανά την άνοιξη με τη νέα χρονιά.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά, πορτοκαλοκόκκινα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, μαζεμένα σε μπουκέτα, πάνω στα γυμνά ακόμα κλαδιά του. Ωριμάζοντας, σταδιακά θα δώσουν τη θέση τους σε γοητευτικούς σχεδόν «χάρτινους» καρπούς που μοιάζουν σαν φτερά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, ιδίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα του πέσουν, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, πάρκα, εκκλησίες, εξοχικούς κήπους και κατοικίες, αστικούς κήπους και μπαλκόνια, κήπους ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, κήπους χαμηλής συντήρησης και σημεία που χρειάζονται σκιά, ή ένα όμορφο φθινοπωρινό χρώμα.