Πλάτανος ανατολικός (Platanus orientalis)

Ο ανατολικός πλάτανος είναι ένα πανέμορφο, φυλλοβόλο διακοσμητικό δέντρο, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία. Αγαπημένος για το γλυκά χρωματισμένο φύλλωμά του και τον εντυπωσιακό, ξεφλουδισμένο του κορμό, έχει κατακτήσει τα φυσικά υγρά τοπία, αλλά και πληθώρα περιποιημένων, εξοχικών ή αστικών κήπων, όπου προσδίδει μοναδικό στυλ.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος του ανατολικού πλάτανου ξεκινά από τα 18 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 25 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 15 μέχρι 21 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και δροσερό φύλλωμά του, φτιαγμένο από μεγάλα, σκουροπράσινα φύλλα, σε σχήμα παλάμης, δημιουργεί μια απίστευτη, πλούσια σκιά που καλύπτει μεγάλες επιφάνειες. Αλλάζοντας σταδιακά το χρώμα του, όσο το φθινόπωρο πλησιάζει, τελικά θα πέσει από το δέντρο, στρώνοντας ένα κίτρινο-καφετί χαλί για να υποδεχτεί το χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά κόκκινα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη, όμως συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωριμάζοντας, παράγουν όμορφους, μεγάλους στρογγυλούς καρπούς που μοιάζουν με αγκαθωτές μπάλες και διατηρούνται σαν διακοσμητικά στο φυτό όλο το φθινόπωρο και τους πρώτους μήνες του χειμώνα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πλούσια, χουμώδη χώματα, με σταθερή υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στις ρυπασμένες αστικές συνθήκες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη, μιας και δεν ταλιαπωρείται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες. Η δουλειά που ίσως προκύπτει, για το συμμάζεμα του πεσμένου φθινοπωρινού φυλλώματος, μπορεί να αποφευχθεί, αν τοποθετήσουμε τα πλατάνια έξυπνα, μακριά από τους διαδρόμους ή το γκαζόν μας.
  • Είναι κατάλληλος για δέντρο σκιάς, σε μεγάλους, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, δροσερά μεσογειακά τοπία, πάρκα, εκκλησίες αλλά και λεωφόρους, δρόμους και πεζοδρόμια.