Λεύκα αργυρόφυλλη (Populus alba)

Η αργυρόφιλη λεύκα είναι ένα υπέροχο, ψηλό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Κυρίως καλλιεργείται για το εξαίσιο φύλλωμά της, αλλά και τον όμορφο κορμό και τα κλαδιά της, που όλα μαζί, βάφονται σε υπέροχους ασημο-πράσινους τόνους. Εύκολη και απλή στη φροντίδα της, μπορεί να συνδυαστεί σε διάφορους κήπους, ομορφαίνοντας φυσικά το τοπίο και χορεύοντας απαλά στον άνεμο.

  • Μέγεθος – Το ύψος της αργυρόφυλλης λεύκας ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 25 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 15 μέχρι 25 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα υπέροχα φύλλα της, που είναι και το ελκυστικότερο μέρος του φυτού, έχουν αρκετά στρογγυλωπό σχήμα, ενώ ελαφρά, θυμίζουν φύλλα σφένδαμου. Μπλε-πράσινα στην επάνω τους πλευρά και χνουδωτά ασημόλευκα στην από κάτω, τρέμουν στο απαλό αεράκι αναδεικνύοντας υπέροχα τις απαλές τους αντιθέσεις. Το φθινόπωρο και όσο η θερμοκρασία πέφτει, τα φύλλα αποχωρίζονται το φυτό, για να επανέλθουν την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, ξεχωριστά σε αρσενικά και θηλυκά δέντρα. Τα θηλυκά λουλούδια είναι πράσινα, ενώ τα αρσενικά βάφονται με κόκκινο χρώμα, όμως όλα τους είναι πολύ μικρά και συνήθως περνούν απαρατήρητα. Ωριμάζοντας, τα θηλυκά άνθη θα μεταμορφωθούν σε μικροσκοπικούς καρπούς, με μια παράξενη χνουδωτή εμφάνιση. Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα ή και ελεύθερα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό, μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Παρόλο που προτιμά μια σταθερότητα στα ποτίσματά της, μπορεί να αντέξει σε σύντομη ξηρασία.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και αντέχει ποικιλία διαφορετικών εδαφών, καθώς και πολλούς αστικούς ρύπους.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Είναι αρκετά εύκολη στη φροντίδα της και δεν απαιτεί ιδιαίτερη δουλειά, εάν φυτευτεί στο τοπίο μας έξυπνα. Επειδή τα φύλλα, οι χνουδωτοί σπόροι αλλά και μικρά κλαδάκια που πέφτουν μαζεύονται από κάτω, προτιμάμε να τη φυτεύουμε μακριά απο πεζοδρόμια και γκαζόν, ώστε να γλιτώσουμε δουλειά από το μάζεμά τους.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλους αστικούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους φυσικής ανάπτυξης και ελεύθερου στυλ, πάρκα, ανεμοφράκτες, χωρίσματα, όρια μεταξύ του κήπου και της φυσικής βλάστησης αλλά και δρόμους, πεζοδρόμια ή διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των σπιτιών.