Η κατάλπη είναι ένα εκπληκτικό, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από τις νοτιοανατολικές Η.Π.Α. Γνωστή για το πανέμορφο φύλλωμά της, από στρογγυλωπά, πράσινα φυλλαράκια, ντύνεται με μπουκέτα λευκών λουλουδιών, με απαλές πορτοκαλί και μωβ πινελιές. Ιδανική σαν επιλογή για τη σκιά και την υπέροχη ανθοφορία της, συνδυάζεται σε διάφορους κήπους, όπου ευδοκιμεί με λίγη συντήρηση.

 

Κοινή ονομασία: Κατάλπη

Λατινική ονομασία: Catalpa bignonioides

Οικογένεια: Bignoniaceae

 

  • Μέγεθος – Η κατάλπη είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που συνήθως ξεπερνά τα 12 μέτρα. Το πλάτος της, επίσης μεγάλο, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Τα απαλά πράσινα, πλατιά οβάλ φύλλα της, συνθέτουν ένα πυκνό πλούσιο φύλλωμα, που απλώνεται δημιουργώντας μια ωραία σκιά. Το φθινόπωρο τα φύλλα της πέφτουν, για να προστατευτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά, λευκά άνθη της, με διακριτικές πινελιές από μωβ και πορτοκαλί, σχηματίζουν πανέμορφα, πυκνά μπουκέτα, ενώ έχουν σχήμα καμπάνας. Εμφανίζονται την άνοιξη και καθώς ωριμάζουν, δίνουν τη θέση τους σε όμορφους λεπτούς καρπούς, που μοιάζουν πολύ με φασόλια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ελαφριά γόνιμα χώματα, αν και μπορεί να αντέξει μέχρι και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Η κατάλπη βασίζεται στη φροντίδα μας, ώστε να την προστατέψουμε από τους ανοιξιάτικους παγετούς, αλλά και τον άνεμο, που μπορεί να χαλάσει τα μεγάλα της φύλλα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, παραδοσιακούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, ανθόκηπους και διάφορες ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.