Κουτσουπιά (Cercis siliquastrum)

Η κουτσουπιά είναι ένας φυλλοβόλος διακοσμητικός θάμνος ή δέντρο, με καταγωγή από την ανατολική Μεσόγειο. Αγαπημένη για τα εκπληκτικά, πλούσια άνθη της, που ντύνουν μωβ τα γυμνά της κλαδιά, αλλά και το πλούσιο φύλλωμά της, που εναλλάσσεται χρωματικά μέσα στις εποχές. Εκπληκτική σε όλες τις εκδοχές της, στέκεται δυναμικά στο τοπίο, με μια άγρια και φυσική ομορφιά που συναγωνίζεται τα καλύτερα καλλωπιστικά φυτά.

  • Μέγεθος – Η κουτσουπιά είναι ένα διακοσμητικό φυτό, με ύψος που φτάνει από 8 έως 12 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από λίγα μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 ή περισσότερα μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η κουτσουπιά θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το θαμνώδες, πλούσιο φύλλωμά της, από πλατιά απαλά φύλλα σε σχήμα καρδιάς, εμφανίζεται αργά, λίγο μετά την άνθηση, αρχικά σε γλυκούς μπρονζέ τόνους που αργότερα γίνονται πράσινοι. Το φθινόπωρο και λίγο πριν τα φύλλα πέσουν, όλο το φύλλωμα χρωματίζεται ξανά, σε ένα υπέροχο κίτρινο χρώμα που ξεχωρίζει μες στο τοπίο.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά ροζ με μωβ άνθη της, που μοιάζουν πολύ με άνθη φασολιού, εμφανίζονται σε πλούσια μπουκέτα που φυτρώνουν κοντά στα γυμνά ακόμα κλαδιά της. Σταδιακά και όσο τα φύλλα της σιγά σιγά σχηματίζονται, τα λουλούδια δίνουν τη θέση τους σε πρασινωπά μακριά «φασόλια», που το καλοκαίρι ωριμάζουν σε μωβ-καφετί.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται να απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, επιβιώνοντας σε θερμοκρασίες μέχρι και -15°C. Γενικά δεν προσβάλλεται από σημαντικούς εχθρούς και ασθένειες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς είναι ένα φυτό που συνήθως αναπτύσσεται αρκετά ελεύθερα και δεν ταλαιπωρείται από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, άκρες τοίχων ή κοντά σε κατασκευές του κήπου, σε εξοχικούς και παραδοσιακούς κήπους, μεσογειακούς κήπους, φράκτες με θάμνους, όρια και σαν φυτό κεντρικού ενδιαφέροντος.