Σαμπούκος ή Κουφοξυλιά (Sambucus nigra)

Ο σαμπούκος ή αλλιώς κουφοξυλιά, είναι ένα πανέμορφο, φυλλοβόλο δέντρο ή θάμνος, με καταγωγή από την Ευρώπη και τη νοτιοδυτική Ασία. Δημοφιλής για τα μεγάλα κι ολόλευκα, έντονα αρωματικά άνθη του, αλλά και τους βρώσιμους θεραπευτικούς καρπούς του, είναι φοβερά διαδεδομένος στους Ευρωπαϊκούς κήπους. Συχνότερα διαμορφωμένος σαν φράκτης, αξιοποιεί δύσκολα σημεία του κήπου, ενώ χαρίζει τα πολλαπλά οφέλη του.

  • Μέγεθος – Το ύψος του σαμπούκου ή κουφοξυλιάς ξεκινά από τα 2,5 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 6 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται επίσης από 2,5 μέχρι 6 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το όμορφο, πυκνό φύλλωμά του, φτιαγμένο από πλατιά σκούρα πράσινα φύλλα, έχει την εμφάνιση πλούσιου θάμνου με χαρακτηριστική φυσική μυρωδιά. Αργά το φθινόπωρο, τα φύλλα του φυτού πέφτουν, για να εμφανιστούν ξανά με τη ζέστη της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Ανθίζοντας από την άνοιξη ως τις αρχές καλοκαιριού, παράγει μεγάλα, πανέμορφα άνθη, πιασμένα σε πλακέ λευκά μπουκέτα με μοναδικό γλυκό άρωμα. Προσελκύοντας πουλιά, πεταλούδες και μέλισσες, που θα τα γονιμοποιήσουν, τα λουλούδια σταδιακά, δίνουν τη θέση τους σε λαμπερούς, σκούρους μωβ καρπούς, που χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες, πίτες και πολλά ακόμη γλυκά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και η καλύτερη ανθοφορία και καρποφορία επιτυγχάνεται σε πλήρη ηλιοφάνεια.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και τιμές οξύτητας. Περισσότερο προτιμά τα υγρά, χουμώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό πολύ ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες και ταυτόχρονα μπορεί να αντέξει σε βαριά αργιλώδη εδάφη ή χώματα με κακή αποστράγγιση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Επειδή είναι φυτό που πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες, εάν δεν επιθυμούμε ένα πιο θαμνώδες φυσικό στυλ, καλό είναι να κλαδεύουμε τα νέα βλαστάρια που ξεπροβάλλουν, πριν μεγαλώσουν πολύ. Όσον αφορά το κλάδεμά του, ο σαμπούκος μπορεί να διαχειριστεί με 3 διαφορετικούς τρόπους. Κόβοντας τα νεκρά και ταλαιπωρημένα κλαδιά, μειώνοντας το μήκος των ετήσιων βλαστών ή κλαδεύοντας αυστηρά κοντά στο έδαφος για να ανανεωθεί πλήρως, μπορούμε να διατηρήσουμε το φυτό πλούσιο και παραγωγικό για πολλά χρόνια.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτικούς φράκτες και χωρίσματα, μεγάλες συνθέσεις με θάμνους, ανθόκηπους, κήπους με εδώδιμα φυτά, υγρούς ή βροχερούς κήπους, κήπους φυσικού στυλ και χαμηλής συντήρησης και διάφορες άλλες, ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά φυτεύσεις.