Η λευκή ιτιά είναι ένα πανέμορφο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την Ευρώπη και την κεντρική Ασία. Ανθεκτική στα εδάφη με αρκετή υγρασία, στολίζει κήπους και στοιχεία με νερό, όπου άλλα φυτά δεν ευδοκιμούν, χαρίζοντας μια υπέροχη παραμυθένια ατμόσφαιρα. Τα λεπτά κι εύθραυστα κλαδιά της, με κρεμαστά, κίτρινα χνουδωτά ανθάκια, ντύνονται με μακρόστενα, απαλά φύλλα που θα κρατήσουν για πολλούς μήνες.

  • Μέγεθος – Το ύψος της λευκής ιτιάς ξεκινά από τα 15 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 25 μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 12 μέχρι 21 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το όρθιο και πυκνό φύλλωμά της, φτιαγμένο από μακρόστενα, χαλαρά φύλλα με απαλά δαντελένιο περίγραμμα, βάφονται γκριζοπράσινα στην πάνω πλευρά τους, κάνοντας αντίθεση με την ασπρουδερή, μεταξωτή κάτω επιφάνεια. Το φθινόπωρο, λίγο πριν πέσει από τα κλαδιά, το φύλλωμα του φυτού χρωματίζεται κίτρινο, ταιριάζοντας με τις υπόλοιπες, ζεστές αποχρώσεις του τοπίου.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, πάνω σε ξεχωριστά, θηλυκά και αρσενικά δέντρα. Κίτρινα και πιο χνουδωτά στην όψη τους, τα αρσενικά λουλούδια είναι ελαφρώς διακοσμητικά, ενώ τα μικρότερα και πρασινοκίτρινα θηλυκά, συνήθως περνούν απαρατήρητα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο έως αρκετό πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στο κρύο και τον παγετό και προσαρμόζεται καλά σε διαβρωμένα ή βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για υγρούς βροχερούς κήπους, πάρκα, κήπους χαμηλής συντήρησης, όρια κοντά σε ρέματα, περιγράμματα λιμνών και διάφορα σημεία όπου πολλά άλλα φυτά δεν επιβιώνουν λόγω της υγρασίας. Δεν συνιστάται για φυτό σκιάς, λόγω του αδύναμου ξύλου της και της ακαταστασίας που προκαλούν τα πεσμένα φύλλα της.