Αριά ή Λευκή Βελανιδιά (Quercus ilex)

Η αριά ή λευκή βελανιδιά, είναι ένα μεγαλοπρεπές, αειθαλές δέντρο, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Αγαπημένη για την παραμυθένια, πλούσια όψη της, την μεγάλη και πυκνή της σκιά, καταφύγιο για πουλιά αλλά και περαστικούς, έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι και για τους πανέμορφους καρπούς της, τα βελανίδια. Ταιριάζοντας απόλυτα με το παραδοσιακό τοπίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνθέσεις, που θα εκπλήξουν τον επισκέπτη ενός κήπου.

  • Μέγεθος – Το ύψος της αριάς ξεκινά από τα 12 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και 22 ή περισσότερα μέτρα ψηλά. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται από 12 μέχρι 21 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα μοναδικά σχηματισμένα, αγκαθωτά φυλλαράκια της, σε σκούρους πράσινους τόνους, λαμπυρίζουν απαλά στο φως χάρη στην λεία δερματώδη όψη τους. Παραμένοντας στο φυτό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνουν χρώμα και δομή στο χειμωνιάτικο τοπίο, παρέχοντας καταφύγιο σε πουλιά και πιθανόν άλλα μικρά ζώα.
  • Άνθη – Τα μακρόστενα κιτρινοπράσινα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, όμως λόγω της εμφάνισής τους, συχνά περνούν απαρατήρητα. Ωριμάζοντας, σταδιακά θα μετατραπούν σε πανέμορφους διακοσμητικούς καρπούς, τα βελανίδια.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτευτεί σε διάφορες τοποθεσίες, χωρίς να χρειάζεται να είναι προστατευμένη.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πλούσια και αμμώδη ή πηλώδη χώματα, που έχουν αρκετή υγρασία.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι σχετικά απλή, μιας και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, φυτικούς φράκτες, ξέφωτα, εξοχικούς ή αστικούς κήπους, πάρκα, δρόμους και μεγάλα πεζοδρόμια, μεγάλους κήπους φυσικού στυλ, κήπους χαμηλής συντήρησης, σαν φυτό σκιάς και σημεία όπου επιθυμούμε μια μεγάλη σκιά.