Η μάυρη λεύκα είναι ένα ψηλό, διακοσμητικό φυλλοβόλο δέντρο, που μπορεί να ζήσει έως και 200 χρόνια. Γνωστή στην ελληνική μυθολογία, ως το φυτό που οι θεοί μεταμόρφωσαν τις αδελφές του Φαέθοντα, έχει συνδυαστεί με διάφορες λαϊκές δοξασίες σε όλη την Ευρώπη. Το πλούσιο φύλλωμά της, εντυπωσιακό ακόμη και σήμερα, ταιριάζει υπέροχα σε πολλούς φυσικούς κήπους, χαρίζοντας όμορφες αποχρώσεις κι ενδιαφέρουσες υφές.

 

Κοινή ονομασία: Μαύρη Λεύκα

Λατινική ονομασία: Populus nigra

Οικογένεια: Salicaceae

 

  • Μέγεθος – Η μαύρη λεύκα είναι ένα ψηλό δέντρο γρήγορης ανάπτυξης, με ύψος που συχνά φτάνει τα 30 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Τα υπέροχα, λαμπερά πράσινα φύλλα της σε σχήμα καρδιάς, έχουν ελαφρά τη μυρωδιά βάλσαμου. Φυτρώνοντας για πρώτη φορά την άνοιξη, τα καινούρια φύλλα είναι καλυμένα με ένα στρώμα από κοντές και λεπτές τριχούλες που τους δίνει μεταξένια εμφάνιση. Σταδιακά, οι τρίχες αυτές πέφτουν, ενώ αργά το φθινόπωρο θα ακολουθήσει και πτώση του ίδιου του φυλλώματος.
  • Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, ξεχωριστά σε αρσεινκά και θηλυκά δέντρα. Είναι μικροσκοπικά, μαζεμένα σε μικρά όμορφα μπουκέτα, ενώ έχουν χρώμα κόκκινο ή κιτρινοπράσινο. Ωρισμάζοντας, τα γονιμοποιημένα θηλυκά λουλούδια θα δώσουν σπόρους, που έχουν φουντωτή βαμβακερή όψη και πέφοτυν αργά από τα δέντρα μέσα στο καλοκαίρι.
  • Θέση – Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αν και προτιμά τις πρώτες, στις οποίες δέχεται φως όλες τις ώρες της ημέρας.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε βαθιά, πλούσια και καλά στραγγιζόμενα χώματα. Ενώ μπορεί να επιβιώσει και σε άλλες εδαφικές συνθήκες, η ανάπτυξή της είναι μειωμένη σε φτωχά, όξινα, βαριά, ξηρά ή μόνιμα υγρά και κρύα εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό και ανέχεται σχετικά καλά τον δυνατό άνεμο. Ωστόσο, δεν ευδοκιμεί τόσο σε εκτεθειμένα, ψηλά σημεία, ούτε στις παραθαλάσσιες συνθήκες και τον αλμυρό αέρα. Η σκιά και ο συνωστισμός σε κλαδιά και ρίζες με άλλα δέντρα την ενοχλεί αρκετά.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Ανταποκρίνεται πολύ καλά στο κλάδεμα ενώ μπορεί να ανεχτεί αυστηρά κοψίματα που περιορίζουν το σχήμα και το μέγεθός της. Προτιμότερο είναι να φυτεύεται μακριά από κτίρια, όπου οι ρίζες της μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλους αστικούς ή εξοχικούς κήπους, κήπους χαμηλής συντήρησης, κήπους φυσικής ανάπτυξης και ελεύθερου στυλ, πάρκα, χωρίσματα και όρια μεταξύ του κήπου και της φυσικής βλάστησης.