Η ακακία είναι ένα εντυπωσιακό, ειθαλές δέντρο, που κατάγεται από τη νότιο Αυστραλία και την Τασμανία. Αγαπημένη για τα έντονα διακοσμητικά άνθη της, που μοιάζουν με μικρά, χνουδωτά μπαλάκια, σε μοναδικό κίτρινο του λεμονιού, στολίζει διαρκώς τον κήπο μας, παραμένοντας ανθισμένη σχεδόν για πολλούς μήνες. Κατάληλη τόσο για πόλεις όσο και εξοχικούς κήπους, υπόσχεται να κερδίσει τις εντυπώσεις, ενώ ζητά ελάχιστη φροντίδα και αντέχει καλά στην ξηρασία.

  • Μέγεθος – Η ακακία αυτή, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο, με ύψος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μιμόζα θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχα μπλε-πράσινο φύλλωμά της, φτιαγμένο από μακρόστενα φύλλα με ελαφριά υφή δέρματος, στολίζει το φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, κρατώντας τον κήπο πράσινο, αλλά χαρίζοντας και ένα όμορφο φόντο για τα άνθη που θα αναπτυχθούν.
  • Άνθη – Από την άνοιξη και μέχρι το φθινόπωρο, σφαιρικά τριχωτά ανθάκια, σε μοναδικό κίτρινο λεμονί, καλύπτουν το φυτό, σκορπισμένα μόνα τους ή σε μικρές ομάδες.
  • Θέση – Για να αναπτυχθεί σωστά χρειάζεται θέσεις ηλιόλουστες, προστατευμένες από το κρύο και τον δυνατό άνεμο. Ιδανικά σημεία είναι εκείνα με νότια ή δυτική έκθεση.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Το χειμώνα χρειάζεται πολύ λίγο πότισμα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με αμμώδη ή πηλώδη σύσταση και όξινη ή ουδέτερη τιμή pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση, είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία, όμως ταλαιπωρείται από τον παγετό και δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες και το κλάδεμά της περιορίζεται σε λίγα και βασικά πράγματα. Νωρίς την άνοιξη ή μέσα στο φθινόπωρο, μπορούμε να απομακρύνουμε νεκρά, άρρωστα ή ζημιωμένα κλαδιά, καθώς επίσης και όσα είναι πολύ πυκνά ή μπερδεμένα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες κοντά σε τοίχους ή κατασκευές του κήπου, αστικούς και εξοχικούς κήπους, κήπους νησιώτικου και μεσογειακού στυλ, μπαλκόνια, ταράτσες αλλά και θερμοκήπια.