Φράξος ή Μελιάδι (Fraxinus ornus)

Ο φράξος ή μελιάδι, είναι ένα υπέροχο, διακοσμητικό, φυλλοβόλο δέντρο, με καταγωγή από την νότια Ευρώπη και τη δυτική Ασία. Μεγαλώνοντας άγριος στην φύση, σταδιακά κέρδισε τη θέση του και στους κήπους, επιδεικνύοντας το ασύμμετρα στρογγυλωπό του φύλλωμα, με πράσινους, κίτρινους ή ροζ χρωματισμούς. Από τη άνοιξη, ντύνεται με λευκά ανάλαφρα άνθη και αργότερα με χρωματιστούς, κρεμαστούς καρπούς.

 

Κοινή ονομασία: Φράξος ή Μελιάδι

Λατινική ονομασία: Fraxinus ornus / Ornus europaea

Οικογένεια: Oleaceae

 

 

  • Μέγεθος – Μεγαλώνοντας αργά, συνήθως φτάνει σε ύψος τα 9 μέτρα, αν και σπανιότερα έχει φτάσει ως και τα 25 μέτρα σε ύψος.
  • Φύλλωμα – Το ασύμετρα στρογγυλωπό φύλλωμά του, φτιαγμένο από μακριά σύνθετα φύλλα, εμφανίζεται λαδί-πράσινο την άνοιξη, ενώ σταδιακά αλλάζει σε κίτρινο και βαθύ ροζ, λίγο πριν πέσει με το φθινοπωρινό κρύο.
  • Άνθη – Τα άνθη του φυτού εμφανίζονται αργά την άνοιξη, σε υπέροχες λευκές και κρεμ αποχρώσεις, ξεχωριστά στα αρσενικά και θηλυκά φυτά. Μαζεμένα σε μεγάλα, μακριά μπουκέτα, αναδύουν ένα ευχάριστο άρωμα, προσελκύοντας ωφέλιμα έντομα, όπως μέλισσες και πεταλούδες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και δεν είναι απαραίτητο να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα, καθώς είναι ανθεκτικός στον δυνατό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά εκείνα με ουδέτερες τιμές pH.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να αντέξει και στον δυνατό άνεμο. Ακόμα, προσαρμόζεται καλά σε συνθήκες ατμοσαφιρικής ρύπανσης, όμως δεν μπορεί καθόλου την έκθεση σε παραθαλάσσιες συνθήκες και την αλμύρα που μεταφέρει ο αέρας.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι σχετικά απλή, μιας και δεν συναντά προβλήματα από σοβαρούς εχθρούς και ασθένειες. Το κλάδεμά του μπορεί να γίνει το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, όμως είναι εξίσου ωραίος όταν αναπτύσσεται σε φυσικό στυλ.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, φυτικούς φράκτες και όρια, παραδοσιακούς ή εξοχικούς κήπους, λιβάδια κι ανοιχτά σημεία, κήπους φυσικού στυλ ή χαμηλής συντήρησης και διάφορες αρχιτεκτονικά ενδιαφέορυσες φυτεύσεις.