Άκανθος ή Άκανθα (Acanthus mollis)

Ο άκανθος ή άκανθα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με καταγωγή από την νότια Ευρώπη και τη βορειοδυτική Αφρική. Εκπληκτικά προσαρμοσμένος στις συνθήκες της χώρας μας, χρησιμοποιείται για το ζωηρό σκούρο του φύλλωμα και τα πανέμορφα λευκά-μωβ άνθη του, με την αγκαθωτή όψη και άγρια ομορφιά.

  • Μέγεθος – Ο άκανθος ή άκανθα είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, ο άκανθας θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το ζωηρό, σκούρο του φύλλωμα αποτελείται από πλατιά, λαμπερά φύλλα, με αγκαθωτή εμφάνιση και λεία υφή. Ξεκινώντας από ένα κεντρικό σημείο, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, τα φύλλα του παραμένουν διακοσμητικά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκτός από περιπτώσεις με κρύο χειμώνα, όπου αποχωρίζονται το φυτό μέχρι την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Αργά το καλοκαίρι, την εμφάνισή τους κάνουν και τα εντυπωσιακά άνθη του. Λευκά, με ελαφρές μωβ και ροζ λεπτομέρειες, στέκονται πάνω σε γερούς, κάθετους βλαστούς, που ξεπηδούν μέσα από την ζωηρή του βλάστηση και υποδηλώνουν μια άγρια ομορφιά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη και σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να τον διατηρήσουμε όμορφο, μπορούμε αν θέλουμε να απομακρύνουμε τους ξερούς βλαστούς, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή του.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, ξηρικούς και μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.