Μπούξος ή Πυξάρι (Buxus macrophylla “Rotundifolia”)

Ο μπούξος ή πυξάρι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ευρώπη. Αγαπημένος για το μοναδικό, στρογγυλεμένο φύλλωμά του, με την λαμπερή πρασινό-λευκη όψη, καλλιεργείται σε πάρα πολλούς κήπους, για να δημιουργήσει εκπληκτικές, περίπλοκες δημιουργίες, από μπορντούρες, φράκτες και φυτικά γλυπτά.

  • Μέγεθος – Ο μπούξος ή πυξάρι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 40 εκατοστά έως 1,25 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 30 εκατοστα, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το εκπληκτικό φύλλωμά του, κατευθύνται όρθιο προς τα πάνω με ομοιόμορφη ανάπτυξη. Έντονα συμπαγές, φτιάχνεται από πολύ πυκνά φυλλαράκια, με στρογγυλεμένη άκρη και λαμπερή όψη. Σκούρο πράσινο στην πάνω πλευρά και με λευκο-πράσινη κάτω επιφάνεια, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δημιουργώντας εκπληκτικά και περίπλοκα σχήματα.
  • Άνθη – Τα διακριτικά άνθη του, εμφανίζονται την άνοιξη, μέσα στον Απρίλιο. Μικρά σε μέγεθος, χρωματισμένα σε κίτρινο-ποροτκαλί, σπάνια διακρίνονται μέσα από το πυκνό φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται συχνό κλάδεμα, καθώς αναπτύσσεται αργά, διατηρώντας το σχήμα που του δίνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολύ δεκτικός σε σχηματισμούς, ενδείκνυται για τη δημιουργία φυτικών γλυπτών και αυστηρών σχημάτων.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και γραμμές, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους νησιώτικου στυλ.