Ταγέτης στιλπνός ή λεπτόφυλλος (Tagetes lemmonii)

Ο ταγέτης ο στιλπνός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Αριζόνα και το Μεξικό. Με ένα εκπληκτικό αρωματικό φύλλωμα, που πλημμυρίζει την ατμόσφαιρα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, το φυτό αυτό θα σας χαρίσει καλοκαιρινά χρώματα και την εμφάνιση του γνωστού κατηφέ, μέσα στις κρύες σύντομες μέρες του έτους.

 

  • Μέγεθος – Ο ταγέτης ο στιλπνός είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,2 έως 1,8 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 1,8 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 3 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και φουντωτό φύλλωμά του, είναι βαμμένο σε βαθιές πράσινες αποχρώσεις. Έντονα αρωματικό, αναδύει μια χαρακτηριστική μυρωδιά, καθώς τρίβεται. Τα βαθιά χωρισμένα φύλλα του, που γεμίζουν τον αέρα με την ευχάριστη οσμή τους, μπορούν να παραμείνουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, διακοσμώντας με ζωντάνια τον κήπο.
  • Άνθη – Την εποχή με μικρής διάρκειας ημέρες, ο ταγέτης αυτός επιμένει να ανθίζει συνεχώς. Τα ζωηρά, πορτοκαλί άνθη του, με εμφάνιση παρόμοια με του γνωστού κατηφέ, στολίζονται με ανοιχτου΄ς χρυσαφί τόνους και έντονους κίτρινους δίσκους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα –  Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Ένα ελαφρύ κλάδεμα, για την διαμόρφωση του σχήματός του, θα μπορούσε να γίνει, την άνοιξη, όμως αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη και την ανθοφορία του.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φυτοφράκτες και φυσικά χωρίσματα, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.