Σκίμμια ιαπωνική (Skimmia japonica)

Η σκίμμια η ιαπωνική είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Καλυμμένη με ένα παχύ και φουντωτό φύλλωμα, με σκούρη, λαμπερή εμφάνιση, μοιάζει να αγκαλιάζει απαλά το έδαφος. Τα λευκά και έντονα αρωματικά λουλούδια της μπορούν να χαρίσουν επίσης διακοσμητικούς, κόκκινους, γυαλιστερούς καρπούς.

 

  • Μέγεθος – Η σκίμμια η ιαπωνική είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρο σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και συμπαγές φύλλωμά της, έχει τη μορφή χαμηλού θάμνου, που κρέμεται απαλά πάνω από το έδαφος. Φτιαγμένο από σκούρα κι ελαφρώς αρωματικά φύλλα, έχει λαμπερή όψη και δερματώδη υφή, ενώ διατηρείται διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια του έτους.
  • Άνθη – Τα θηλυκά κι αρσενικά λουλούδια της εμφανίζονται σε ξεχωριστά φυτά, την άνοιξη. Λευκά και πολύ αρωματικά, συχνά εμπλουτίζονται και με ροζ ή κόκκινους τόνους εξωτερικά. Στην περίπτωση όπου τα δύο φύλα συνυπάρχουν σε έναν κήπο, τότε τα θηλυκά μπορούν να καρποφορήσουν, χαρίζοντας λαμπερούς, ολοστρόγγυλους καρπούς με συνήθως κόκκινο γιορτινό χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, ενώ ακόμη μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες. Καλό είναι να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, όμως γενικά καλό είναι να αφήνεται στην φυσική της ανάπτυξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, καλάθια ή περβάζια, φράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους και διάφορες συνθέσεις χαμηλής συντήρησης.