Κρανιά πανασέ (Cornus mas “Variegata”)

Η κρανιά η πανασέ είναι ένας υπέροχος, διακοσμητικός θάμνος, με χαμηλή, αλλά πλούσια ανάπτυξη και υπέροχους χρωματισμούς, που διαδέχονται τις εποχές. Στολισμένη με ένα ευχάριστο φουντωτό φύλλωμα, που μένει πράσινο με κρεμ στολίδια, από την άνοιξη ως το φθινόπωρο, χαρίζει ζωηρά, κίτρινα ανθάκια που φωτίζουν τον κήπο, στα τέλη του χειμώνα.

  • Μέγεθος – Η κρανιά η πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικό, φουντωτό φύλλωμά της, σχηματίζεται από απλά, οβάλ φύλλα. Σκούρα πράσινα την άνοιξη και το καλοκαίρι, στολίζονται με ένα παχύ, ανέμελο περίγραμμα, σε κρεμ απόχρωση. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, τα φύλλα αποχωρίζονται σταδιακά τα κλαδιά, για να υποδεχτούν τον χειμώνα.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της κρανιάς, εμφανίζονται αργά το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη. Πιασμένα πολλά μαζί, σε επίσης μικρά και πυκνά μπουκέτα, διακοσμούν τα γυμνά ακόμη κλαδιά, με ζωηρές κίτρινες αποχρώσεις.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα χώματα με pH ουδέτερο ή ελαφρώς όξινο.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Σαν γενική αρχή, αποφεύγουμε να κάνουμε πολλές επεμβάσεις και αφήνουμε το φυτό να αναπτυχθεί με τρόπο φυσικό. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σημεία που επικοινωνούν με δασική βλάστηση, γραμμές, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν και ξέφωτα σε μορφή δέντρου ή θάμνου, αστικούς και εξοχικούς κήπους.