Γρεβιλλέα ταμπορίτα (Grevillea tamborita)

Η γρεβιλλέα ταμπορίτα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με εντυπωσικό αειθαλές φύλλωμα και μαγευτικά, παράξενα σχηματισμένα λουλούδια. Δημιουργώντας έναν πυκνό, χαμηλό όγκο, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, αναδεικνύει το μόνιμα γκριζοπράσινο φόντο της, με λευκά, ροζ ή φούξια άνθη.

  • Μέγεθος – Η γρεβιλλέα ταμπορίτα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και συμπαγές της φύλλωμα, είναι χαμηλό, φτιαγμένο από πράσινα ή γκριζοπράσινα, στενά και “τριχωτά” φυλλαράκια. Παραμένοντας πάνω στα κλαδιά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, συμβάλλει σε έναν μόνιμα ελκυστικό κήπο, ανεξαρτήτως εποχής.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της σχηματίζονται σχεδόν όλο το χρόνο, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν την ταλαιπωρούν. Ροζ-κόκκινα, λευκά ή φούξια, σε πυκνά μπουκέτα, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν παράξενο σχήμα και υπέροχη φουσκωτή και στριφογυριστή εμφάνιση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη εδάφη με όξινο και ουδέτερο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε ελαφρύ παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς κήπους, εξοχικούς κήπους, μεσογειακές φυτεύσεις και κήπους παραθαλάσσιου στυλ.