Φιλλυρέα ή Φιλλύκι (Phillyrea angustifolia)

Η φιλλυρέα ή αλλιώς φιλλύκι, είναι ένας θαυμάσιος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Είναι ένα φυτό με υπέροχο, πυκνό φύλλωμα, ιδανικό ως συμπλήρωμα σε πολλούς φυτικούς συνδυασμούς. Διατηρώντας το φύλλωμά της καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει επίσης κομψά κι αρωματικά ανθάκια. Η καλή αντοχή της στον αλμυρό άνεμο, την κάνει εξαιρετική επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις,

  • Μέγεθος – Η φιλλυρέα ή αλλιώς φιλλύκι, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η φιλλυρέα θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το συμπαγές φύλλωμά της αποτελείται από στενά σκουρόχρωμα φυλλαράκια, με μακρόστενο σχήμα και μέγεθος ως 6 εκατοστά. Η πυκνή και διακοσμητική του όψη, διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέροντας γεμάτη όψη και χρώμα στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της εμφανίζονται αργά την άνοιξη μέχρι τις αρχές καλοκαιριού, δίνοντάς της μια κομψή και ρομαντική όψη. Μαζεμένα πολλά μαζί σε μικρά μπουκετάκια, έχουν χρώμα λευκό-κρεμ και αναδύουν μια ευχάριστη μυρωδιά.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και προτιμά να φυτεύεται σε σημεία με νότιο προσανατολισμό, προστατευμένα ή και απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Με τον καιρό, η ανθεκτικότητά της στην ξηρασία γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
  • Έδαφος – Περισσότερο προτιμά τα αμμώδη εδάφη, όμως θα μεγαλώσει με επιτυχία και σε άλλους τύπους χώματος, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10°C ή και τους -15°C. Το φύλλωμά της μπορεί ακόμα να αντέξει στον θαλασσινό αλμυρό άνεμο κι έτσι είναι μια καλή επιλογή για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, ή όσα είναι σε θέση που εμποδίζουν. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί σε αυστηρά σχηματισμένο φράκτη, τα κλαδέματα που θα χρειαστούν είναι συχνότερα και αφορούν κυρίως την διατήρηση του επιθυμητού σχήματος.
  • Είναι κατάλληλη για μεγάλα παρτέρια μαζί με άλλα ανθοφόρα φυτά, φράκτες και μπορντούρες, άκρες τοίχων ή όρια του κήπου, εξοχικούς κήπους και κήπους χαλαρού στυλ, αστικούς κήπους αλλά και παραθαλάσσιες φυτεύσεις.