Βουδλέια ή Μπουτλέια (Buddleia davidii)

Η βουδλέια ή μπουτλέια είναι ένας εξαιρετικά διακοσμητικός θάμνος, φημισμένος για τα μεγάλα λουλουδένια μπουκέτα του. Με μια παρατεταμένη ανθοφορία από τις πιο εντυπωσιακές, στολίζει τον κήπο με μαγευτικούς τόνους του μωβ και λιλά. Ανθεκτική στην έλλειψη του νερού αλλά και το έντονο κρύο, υπόσχεται να διακοσμεί τον κήπο σας για πολλά χρόνια.

 

  • Μέγεθος – Η βουδλέια ή μπουτλέια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 4 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 8 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η μπουτλέια θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλούσιο και πλατύ φύλλωμά της, μεγαλώνει γρήγορα από χρονιά σε χρονιά, σχηματισμένο από ευλύγιστα, κομψά κλαδιά με μακρόστενα πράσινα ή γκριζοπράσινα φύλλα. Με ελαφρά κρεμαστή όψη προς τα πλάγια του φυτού, σταδιακά αποχωρίζεται τα κλαδιά όσο η θερμοκρασία πέφτει, για να επανέλθει με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Το εντυπωσιακότερο μέρος της μπουτλέιας είναι βεβαίως τα άνθη της. Μαζεμένα πολλά μαζί, σε μαγευτικά χρωματισμένα, κρεμαστά “τσαμπιά”, λυγίζουν ελαφρά δίνοντας το εφέ της κίνησης στον κήπο. Χρωματισμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ανάμεσα σε μωβ, ροζ και φούξια κάνουν την εμφάνισή τους το καλοκαίρι και συνεχίζουν μέχρι και το φθινόπωρο.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι αρκετά ανθεκτική στην ξηρασία, ενώ αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μετά το πέρας των παγετών, μπορούμε να την κλαδέψουμε ελαφρά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες του κήπου ή κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος, φράκτες, όρια και φυσικά χωρίσματα, ομαδικές φυτέυσεις, πλατείες, αστικούς κήπους και εξοχικούς κήπους χαλαρού στυλ.