Μυρσίνη αφρικανική (Myrsine africana)
Η μυρσίνη η αφρικανική είναι ένας πολύ όμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την δυτική Κίνα. Εφοδιασμένη με ένα πυκνό, πράσινο φύλλωμα, από μικροσκοπικά στρογγυλεμένα φυλλαράκια, είναι εξαιρετική για τη δημιουργία πυκνών σχημάτων. Τα διακριτικά άνθη της, όταν γονιμοποιηθούν, χαρίζουν ροζ-μωβ σφαιρικούς καρπούς.
- Μέγεθος – Η μυρσίνη η αφρικανική είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, που μεγαλώνει αργά, για να φτάσει τα περίπου 80 εκατοστά σε ύψος αλλά και σε πλάτος.
- Φύλλωμα – Το πυκνό και λεπτεπίλεπτο φύλλωμά του, είναι σχηματισμένο από μικροσκοπικά, στρογγυλεμένα φυλλαράκια. Μόνιμα πράσινο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, είναι ωραία επιλογή για ένα πυκνό αποτέλεσμα και για τη δημιουργία πράσινων σχημάτων.
- Άνθη – Τα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, συνήθως τον Μάιο. Ξεχωστά σε διαφορετικά φυτά, τα αρσενικά από τα θηλυκά, έχουν απαλούς λεκούς και ροζ τόνους, που οδηγούν σε όμορφους ροζ-μωβ καρπούς όταν γονιμοποιηθούν.
- Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
- Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
- Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
- Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε ελαφρύ παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -3°C.
- Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, κλαδεύουμε με τον επιθυμητό τρόπο, το φθινόπωρο και την άνοιξη ή και μέσα στη βλαστική περίοδο όταν κρίνεται απαραίτητο. Το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, θα πρέπει να προστατεύεται με ένα στρώμα εδαφοκάλυψης, ή ακόμα καλύτερα να μεταφέρεται σε κάποιο ζεστό και προστατευμένο χώρο.
- Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, φράκτες και χαμηλά φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.