Η μυρτιά είναι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από τη Μεσόγειο. Εξαιρετικά προσαρμοσμένη στις τοπικές συνθήκες, είναι πολύ δημοφιλής, τόσο για το πλούσιο, πυκνό φύλλωμά της, όσο και για τα διακριτικά λευκά άνθη της, με το εξαίσιο άρωμα. Ιδανική για μικρούς αλλά και μεγαλύτερους κήπους, έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά για να δημιουργήσουμε το επιθυμητό μας αποτέλεσμα.

 

  • Μέγεθος – Η μυρτιά είναι είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1,5 μέτρο έως 2,5 μέτρα ψηλά. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, συμπαγές φύλλωμά της, δημιουργεί έναν καλά σχηματισμένο θάμνο, ακόμα και σε εντελώς φυσική ανάπτυξη. Φτιαγμένο από μικρά, απλά φύλλα, με ελαφρώς μυτερή άκρη, έχει ευχάριστο, φρέσκο άρωμα και διατηρείται όμορφο όλες τις εποχές του χρόνου.
  • Άνθη – Τα διακριτικά, λευκά άνθη της, με το εξαιρετικό άρωμα και τους μικροσκοπικούς στήμονες που τα διακοσμούν, εμφανίζονται αργά την άνοιξη και μέχρι τα μέσα καλοκαιριού. Γύρω στα 2 εκατοστά σε διάμετρο, εμφανίζονται πολλά μαζί, διακοσμώντας ευχάριστα το φύλλωμα και παράγοντας βρώσιμους, καυτερούς καρπούς, σε μαύρο-μωβ χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε ελαφρύ παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της. Παρόλο που ανέχεται καλά το αυστηρό κλάδεμα και τον ελαφρύ σχηματισμό σε σχήματα, μπορεί να αφεθεί και χωρίς τακτικό κλάδεμα να μεγαλώσει ελεύθερα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια του κήπου, ξηρικούς κήπους, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς και παραθαλάσσιους ή νησιώτικους κήπους.