Η λιριόπη είναι ένα υπέροχο αειθαλές φυτό σε μορφή χορταριού, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Καλλιεργείται κυρίως για το ελκυστικό της φύλλωμά της, αν και τα άνθη της είναι επίσης διακοσμητικά, σε γλυκιές βιολετί αποχρώσεις που διαρκούν για βδομάδες. Δημοφιλής σαν επιλογή για άκρες του κήπου ή διαδρόμους, μονοπάτια, πισίνες και στενά σημεία, δείχνει καταπληκτική φυτεμένη κατά ομάδες ή σαν εδαφοκάλυψη. Επίσης εξαιρετική κάτω από δέντρα και θάμνους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν υποκατάστατο του γκαζόν,  για ενα πλούσιο γεματο αποτέλεσμα.

 

  • Μέγεθος – Το ύψος της λιριόπης ξεκινά από τα 30 εκατοστά και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 60 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Το πλάτος του φυτού κυμαίνεται στις ίδιες πάνω-κάτω διαστάσεις, από 30 ως και 60 εκατοστά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο αειθαλές της φύλλωμα μοιάζει με γρασίδι και σχηματίζεται από πλούσιες, πυκνές τούφες από λεπτά σκούρα πράσινα φύλλα, που ξεκινούν όρθια και λυγίζουν στο πλάι απαλά.
  • Άνθη – Αργά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ανθίζει σε όρθια λεπτά βλαστάρια που ξεπροβάλλουν μέσα από τα φύλλα της, κρατώντας τα μικρά βιολεττί-μωβ λουλούδια της. Η ανθοφορία της κραρά για αρκετές εβδομάδες, με νέα άνθη να αντικαθιστούν όσα σταδιακά μαραίνονται.
  • Θέση – Αναπτύσσεται τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και μερικώς σκιαζόμενες θέσεις, όμως ο πολύς ήλιος καθυστερεί αρκετά την ανάπτυξή της και κάνει το φύλλωμα λιγότερο ελκυστικό.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, απαιτώντας τη μεγαλύτερη ποσότητα με τις ζέστες του καλοκαιριού και τη λιγότερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Έδαφος – Προτιμά τα όξινα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εδάφη αλλά μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους σχεδόν τους τύπους εδαφών αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Όταν εγκατασταθεί σε ένα σημείο μπορεί να αντέξει τη ζέστη και την ξηρασία, πολλές φορές και την υγρασία, αλλά και να αντισταθεί στον παγετό.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της θεωρείται χαμηλή και συνήθως περιορίζεται στο κόψιμο της παλιάς βλάστησης κοντά στο επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε να προωθηθεί η δημιουργία νέας βλάστησης. Η κατάλληλη εποχή για αυτή την εργασία είναι νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, μπαλκόνια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, σε βραχόκηπους ή κήπους με χαλίκια, κάτω από θάμνους ή τριανταφυλλιές, σε πλαγιές και κατηφορικά σημεία, σαν εδαφοκάλυψη, φυτεμένο ομαδικά σε γραμμές ή συστάδες, σε κήπους και εισόδους κτιρίων, σε αστικά τοπία, και κήπους εξοχικού ή Ιαπωνικού στυλ.