Φωτίνια (Photinia x fraseri “Red Robin”)

Η φωτίνια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με μεγάλη καλλωπιστική αξία και ευρεία χρήση στην παγκόσμια κηποτεχνία. Αγαπημένη κυρίως για το πανέμορφο φύλλωμά της, με τα σκούρα αειθαλή φύλλα και τις χιλιάδες κόκκινες, λαμπερές ανταύγειες, δεν ξεχνά να χαρίσει πολλά άνθη, αν αφεθεί να μεγαλώσει.

  • Μέγεθος – Η φωτίνια είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, η φωτίνια θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, λαμπερό της φύλλωμα, σήμα κατατεθέν του φυτού, αποτελείται από πλατιά, ωοειδή φύλλα, με έντονα γυαλιστερή όψη. Παραμένοντας διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ξεκινά από τρυφερές, ανοιχτές κόκκινες τούφες, που μεγαλώνουν, αλλάζοντας το χρώμα τους σε τελικό σκούρο πράσινο.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα λουλούδια της φωτίνιας εμφανίζονται την άνοιξη. Λευκά κρεμ και μικρά σε μέγεθος, μαζεύονται πολλά μαζί σε διακοσμητικά μπουκέτα. Εξαιτίας του αυστηρού κλαδέματος, που διατηρεί την φωτίνια σε σχήμα πυκνού φράκτη, συχνά δεν εμφανίζονται, όμως μπορούν να επανέλθουν, αν το φυτό αφεθεί να αναπτυχθεί πιο ελεύθερα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ουδέτρες ή αυξημένες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Σε περίπτωση που διαμορφώνεται ως φυτοφράκτης, διατηρούμε το σχήμα της με κλαδέματα μέσα στην άνοιξη και μέχρι το καλοκαίρι και ξανά το φθινόπωρο, ανάλογα με τις ανάγκες του κήπου.
  • Είναι κατάλληλη για μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυσικά χωρίσματα, κεντρικά ανοιχτά σημεία σε ελεύθερη ανάπτυξη, πλατείες, πάρκα και αστικούς και εξοχικούς κήπους,