Μαγνόλια Σουλατζιάνα (Magnolia x soulangeana)

Η μανώλια η σουλατζιάνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία, την οποία οφείλει στο όμορφο σχήμα της και φυσικά τα μεγάλα, μαγευτικά της άνθη. Στολισμένη με ένα πλούσιο πράσινο φύλλωμα, παραμένει όμορφη όλες τις εποχές και ειδικότερα την άνοιξη, όπου ντύνει τα γυμνά της κλαδιά με λευκά, ροζ και μωβ στολίδια.

 

  • Μέγεθος – Η μανώλια η σουλατζιάνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το όμορφο φύλλωμά της, απλώνεται πάνω σε γερά και καλά σχηματισμένα κλαδιά. Φτιαγμένο από μεγάλα, απλά, μακρόστενα φύλλα, ντύνει το φυτό μόλις τα άνθη αρχίσουν να πέφτουν. Το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν σταδιακά, το φύλλωμα αποχωρίζεται τα κλαδιά, για να επιστρέψει με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Το ωραιότερο μέρος της μαγνόλιας, είναι φυσικά τα άνθη της, που κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές της άνοιξης. Μεγάλα, ως και 25 εκατοστά σε μήκος, βάφονται σε λευκές, ροζ και μωβ αντάγειες, σχηματισμένα από λεία πέταλα που κοιτούν όρθια προς τα πάνω.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει σε εδάφη με πηλώδη ή αργιλώδη σύσταση και ουδέτερες ή όξινες τιμές pH. Απαραίτητη προϋπόθεση για το χώμα που θα φυτευτεί είναι η καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμα της μανώλιας αυτής θα πρέπει να γίνεται κατά το καλοκαίρι, όσο το φυτό έχει ακόμα τα φύλλα του. Στις επεμβάσεις μας προσπαθούμε να μην είμαστε πολύ αυστηροί, διατηρώντας ταυτόχρονα το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος και αφαιρώντας κατεστραμένα ή προβληματικά κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, κεντρικά σημεία του κήπου και θέσεις ενδιαφέροντος, μέσα σε γκαζόν, κοντά σε τοίχους και κτίρια, εισόδους, άκρες του κήπου και σημεία που επικοινωνούν με την φυσική βλάστηση, αστικούς και εξοχικούς κήπους.