Υπερικό μεγακάλυκο (Hypericum calycinum)

Το υπερικό το μεγακάλυκο είναι ένας εξαίσιος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Χαμηλός στην ανάπτυξή του, απλώνει τα λεία, στρογγυλεμένα φύλλα του, δημιουργώντας ένα πράσινο χαλί πάνω από το έδαφος. Τα άνθη του, ανοιχτά κίτρινα, ωριμάζουν σε όμορφους καρπούς, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια στο χώρο.

 

 

  • Μέγεθος – Το υπερικό το μεγακάλυκο είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 2 με 5 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το εξαιρετικό φύλλωμά του, απλώνεται πάνω σε λεπτούς, μαλακούς βλαστούς που σκληραίνουν καθώς μεγαλώνουν. Μόνιμα πράσινο, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, σχηματίζεται από απλά αντίθετα φυλλαράκια, σε οβάλ σχήμα, που δημιουργούν ένα παχύ χαλί, πάνω από το έδαφος.
  • Άνθη – Τα υπέροχα άνθη του εμφανίζονται από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Ανοιχτά κίτρινα στο χρώμα, φτιάχνονται από 5 μεγάλα πέταλα, ενώ καθώς ωριμάζουν, σχηματίζουν μικρούς, ελαφρώς διακοσμητικούς καρπούς, που μαυρίζουν σταδιακά.
  • Θέση – Αγαπά τις σκιερές θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από τη διάβρωση.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε την εμφάνιση και το σχήμα του, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα, άρρωστα ή υπερβολικά πυκνά κλαδιά, το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, εδαφοκαλύψεις, κάτω από δέντρα, κατηφορικά εδάφη με προβλήματα σταθερότητας, άκρες του κήπου που επικοινωνούν με το δάσος, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια και διάφορους εξοχικούς κήπους.