Μουλενμπέρτζια (Muhlenbergia capillaris)

H μουλενμπέρτζια είναι ένα εντυπωσιακό, ποώδες φυτό, με καταγωγή από τη Μασαχουσέτη και το Κάνσας. Στολισμένη με ένα εκπληκτικό λαμπερό φύλλωμα, από χιλιάδες όρθια νήματα που ανεμίζει ευχάριστα μέσα στον κήπο, έχει αγαπηθεί ακόμη περισσότερο, για τα μαγευτικά ροζ άνθη της, σε γιγάντια πουπουλένια μπουκέτα, με ημιδιάφανη εμφάνιση και αέρινη σύσταση.

 

Κοινή ονομασία: Μουλενμπέρτζια

Λατινική ονομασία: Muhlenbergia capillaris

Οικογένεια: Poaceae

 

  • Μέγεθος – H μουλενμπέρτζια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 60 εκατοστά έως το ένα μέτρο σχεδόν.
  • Φύλλωμα – Το λεπτό, σκούρο πράσινο φύλλωμά της, είναι λαμπερό και θυμίζει πολλά όρθια νήματα σε πάχος κλωστής. Ξεφυτρώνοντας όλο μαζί, μέσα από το έδαφος, σχηματίζει μια μεγάλη, φουντωτή τούφα, που παραμένει διακοσμητική καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανεμίζοντας ευχάριστα και δίνοντας κίνηση στις φυτεύσεις μας.
  • Άνθη – Το εντυπωσιακότερο μέρος του φυτού, είναι τα άνθη του. Κάνοντας την εμφάνισή τους το φθινόπωρο, ψηλά μπουκέτα από μαγευτικά, αέρινα άνθη, σε ροζ ή ροζ κόκκινο, ανεμίζουν πάνω από το φύλλωμα σαν γιγάντια ημιδιαφανή πούπουλα, σε όψη που θυμίζει το μαλλί της γριάς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πηλώδη και αργιλώδη χώματα που αναπνέουν καλά.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε άγονα και ξηρά εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την εδαφική αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, εντυπωσιακές ομαδικές φυτέυσεις, φράχτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και μονοπατιών, ξέφωτα με κακής ποιότητας εδάφη, ανοιχτά σημεία του κήπου, εξοχικούς κήπους και ξηρούς κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ.