Χειμώνανθος (Chimonanthus praecox )

Ο χειμώνανθος είναι ένας μαγευτικός ανθοφόρος θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα. Τα εντυπωσιακά κι έντονα αρωματικά άνθη του, που εμφανίζονται μέσα στην καρδιά του χειμώνα, γλυκαίνουν ευχάριστα τις κρύες μέρες και μαγνητίζουν το βλέμμα στον κήπο όπου μεγαλώνουν. Συνδυάζοντας μεγάλη αντοχή τόσο στο κρύο όσο και στην ξηρασία, με μια σπάνια όμορφη εμφάνιση, είναι ένα κόσμημα για κάθε κήπο που έχει χώρο για αυτόν.

  • Μέγεθος – Ο χειμώνανθος, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, ο χειμώνανθος θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από κομψά, πλατιά και μυτερά φύλλα, έχει λαμπερή όχη και είναι ανοιχτό πράσινο που σκουραίνει όσο τα φύλλα μεγαλώνουν. Το χειμώνα, όσο οι θερμοκρασίες πέφτουν σταδιακά, το φύλλωμα αποχωρίζεται και αυτό τα φύλλα, για να επιστρέψει αμέσως μετά την άνθηση την επόμενη άνοιξη.
  • Άνθη – Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, τα άνθη του χειμώνανθου κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στα κρύα του χειμώνα, πάνω σε γυμνά κλαδιά και μέσα σε ένα σκούρο, μουντό τοπίο. Άκρως εντυπωσιακά, σε λευκούς-κρεμ τόνους, με κιτρινωπές, πράσινες ή και κοκκινο-μωβ πινελιές αναδύουν ένα έντονο άρωμα που συνοδεύει γλυκά τις κρύες μέρες.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος –  Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια με άλλα χαμηλότερα λουλούδια, άκρες του κήπου ή γωνίες μονοπατιών, κοντά σε τοίχους και εισόδους, χαλαρούς εξοχικούς κήπους και αστικούς κήπους, πάρκα, εκκλησίες, πλατείες κ.α.