Φουντουκιά καλλωπιστική (Corylus avellana “Contorta”)

Η καλλωπιστική φουντουκιά, είναι ένα ιδιαίτερο διακοσμητικό δέντρο ή θάμνος, με χαρακτηριστικά παρόμοια της γνωστής φουντουκιάς. Με ένα εξαιρετικό σύστημα κλαδιών, που συστρέφονται διακοσμητικά, δημιουργώντας εντυπωσιακά σχήματα, στολίζεται με παράξενα κυλινδρικά άνθη, που κρέμονται κάθετα προς τα κάτω, σαν πούπουλα. Το πλούσιο, δροσερό φύλλωμά της, δημιουργεί ωραία σκιά τους ζεστότερους μήνες.

  • Μέγεθος – Η καλλωπιστική φουντουκιά, είναι ένα διακοσμητικό δέντρο ή θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και δροσερό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από πλατιά και όμορφα φύλλα, με στρογγυλωπό σχήμα και ζωηρό πράσινο χρώμα. Ελαφρώς χνουδωτά, και πυκνά βαλμένα, πάνω σε καλά σχηματισμένα κλαδιά, αλλάζουν το χρώμα τους σε όλο και πιο κίτρινο, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει. Καθώς οι θερμοκρασίες όλο και μειώνονται, τα φύλλα τελικά θα αποχωριστούν τα κλαδιά, αποκαλύπτοντας τα έντονα συστραμμένα τους σχήματα και μια ιδιαίτερα διακοσμητική όψη.
  • Άνθη – Ξεχωριστά σε διαφορετικό φυτό τα αρσενικά από τα θηλυκά, τα άνθη της φουντουκιάς εμφανίζονται αργά το χειμώνα και νωρίς την άνοιξη. Πριν ακόμα τα φύλλα σχηματιστούν, τα άνθη ξεπροβάλλουν σε απαλά γκρι και κίτρινα χρώματα ή και ελαφρώς κόκκινα στα θηλυκά. Σε σχήμα φουντωτού κυλινδρικού πούπουλου, με παχιά σύσταση, γέρνουν ελαφρά προς τα κάτω πιασμένα από τις άκρες των γυμνών κλαδιών.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15 με -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο. Οποιοδήποτε κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται όσο τα κλαδιά του φυτού είναι γυμνά από φύλλα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και συστάδες, άκρες του κήπου που επικοινωνούν με το δάσος, ξέφωτα και λίβάδια, ανοιχτά σημεία ή κεντρικές θέσεις μέσα σε γκαζόν, άκρες μονοπατιών, όρια κτιρίων, κοντά σε παγκάκια, κιόσκια ή άλλα σημεία κεντρικού εδνιαφέροντος.