Κέρρια ιαπωνική (Kerria japonica)

Η κέρρια η ιαπωνική είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Εύκολη στην ανάπτυξη και ανθεκτική στο κρύο, ενδείκνυται για αρκετές διαφορετικές χρήσεις, τόσο στον κήπο, όσο και το μπαλκόνι. Στολισμένη με φουντωτό, καταπράσινο φύλλωμα και εκπληκτικά, χρυσοκίτρινα άνθη, μπορεί να δώσει χρώμα και μια γλυκιά ανοιξιάτικη αίσθηση.

 

Κοινή ονομασία: Κέρρια ιαπωνική

Λατινική ονομασία: Kerria japonica

Οικογένεια: Rosaceae

 

  • Μέγεθος – Η κέρρια η ιαπωνική είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 3 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 1,8 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 3 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το καταπράσινο, φουντωτό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από μοναδικά όμορφα φύλλα, με δαντελλένιο περίγραμμα και έντονα χαραγμένα μακρόστενα φύλλα. Διπλά οδοντωτό, το φθινόπωρο αλλάζει το χρώμα του σε κίτρινους απαλούς τόνους, λίγο πριν πέσει από τα κλαδιά για να προστατευτεί από το κρύο.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της εμφανίζονται την άνοιξη, από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. Σαν μικρά τριανταφυλλάκια, με σχήμα αστεριού, έχουν ζωηρό κίτρινο χρώμα και διακοσμούν το φύλλωμα, στημένα κοντά το ένα στο άλλο, πάνω στα κλαδιά.
  • Θέση – Αγαπά να φυτεύεται σε σημεία με μερική σκιά, όπου θα είναι προστατευμένη από τις πολλές ώρες άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα πηλώδη χώματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ τείνει να αποφεύγει τα βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -30°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Δεν χρειάζεται συχνό κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και τεχνητών κατασκευών, καφασωτά και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία, φράκτες και φυσικά όρια και χαλαρούς εξοχικούς κήπους.