Ροδιά νάνα (Punica granatum “Nana”)

Η ροδιά η νάνα είναι ένας εκπληκτικός διακοσμητικός θάμνος, με μεγάλη αντοχή και υψηλή καλλωπιστική αξία. Ντυμένη με ένα πλούσιο, ανοιχτό φύλλωμα, σε αποχρώσεις πράσινου-μπρονζέ, σχηματίζει πολλά εντυπωσιακά άνθη, με απαλά πέταλα σε μια παλέτα από κόκκινο, πορτοκαλί, κοραλλί και κρεμ.

 

  • Μέγεθος – Η ροδιά η νάνα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 50 εκατοστά έως το 1 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και συμπαγές φύλλωμά της, σχηματίζετια από μακρόστενα, ωοειδή φυλλαράκια, σε ανοιχτούς πράσινους και μπρονζέ-πράσινους τόνους. Μεταφέροντας την όψη της καρποφόρας ροδιάς σε μια μίνι εκδοχή, παραμένει πράσινο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο, όπου σταδιακά πέφτει για να υποδεχτεί τον χειμώνα.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά κόκκινα άνθη της είναι μια υπερπαραγωγή. Βασισμένα στην όψη του κλασσικού άνθους ροδιάς, εμπλουτίζονται με μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πέταλα, που έχουν περισσότερες αποχρώσεις, μέσα από κόκκινο, πορτοκαλί, κοραλλί και κρεμ. Κάνοντας την εμφάνισή τους αρκετές φορές μέσα στην χρονιά, συνοδεύονται από μικροσκοπικά, βρώσιμα ροδάκια.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι μέτρια ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε σύντομο παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται απαραίτητα κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε να την κλαδέψουμε αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.