Πιερίς ή Ιαπωνική ανδρομέδα (Pieris japonica)

Η πιερίς η ιαπωνική ή αλλιώς ιαπωνική ανδρομέδα, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν. Στολισμένη με ένα σκούρο πράσινο φύλλωμα, που συχνά ενισχύεται με κρεμ πινελιές, παράγει μαγευτικά κρεμαστά άνθη, σε πλούσια και χρωματιστά τσαμπιά, που κρέμονται προς τα κάτω.

 

  • Μέγεθος – Η πιερίς η ιαπωνική ή αλλιώς ιαπωνική ανδρομέδα, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 180 εκατοστά έως τα 2,4 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ φύλλωμά της, πυκνό και συμπαγές, σχηματίζεται από λαμπερά φύλλα με σκληρή και λεία υφή. Μακρόστενα κι ωοειδή με ελαφρώς μυτερή άκρη, παραμένουν στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ξεκινώντας από πορτοκαλί-μπρονζέ χρώμα, καθώς σχηματίζονται, τελικά καταλήγουν σε σκούρο πράσινο χρώμα, που συχνά εμπλουτίζεται με κρεμ πινελιές αναλόγως της ποικιλίας.
  • Άνθη – Τα μαγευτικά άνθη της εμφανίζονται αργά το χειμώνα και την άνοιξη. Σαν καλοσχηματισμένες χάντρες που κρέμονται προς τα κάτω, τα λουλούδια μαζεύονται σε πυκνά τσαμπιά, που συμπληρώνουν αριστοτεχνικά το φύλλωμα. Διαθέσιμα σε πολλά χρώματα, ανάλογα με την ποικιλία που θα επιλέξουμε, εμφανίζουν ευχάριστες αντιθέσεις σε ροζ, φούξια, και λευκούς-μωβ τόνους.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα όμως, προτιμά τα ελαφρώς όξινα χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι πολύ ανθεκτική στην σκιά και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -30°C. Ωστόσο, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού αρχίζουν να την ταλαιπωρούν.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Από τη στιγμή που θα επιλέξουμε το καλάλληλο σημείο για να την φυτέψουμε, η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Με την απαραίτητη σκιά και δροσιά, αλλά και μια προστασία από το χειμερινό κρύο, δεν θα μας εμφανίσει προβλήματα. Για καλύτερη ανάπτυξη και όμορφο φύλλωμα και άνθη, μπορούμε να την ενισχύουμε με ένα λίπασμα για οξύφυλλα φυτά και να απομακρύνουμε τα μαραμένα της άνθη, αμέσως μόλις εμφανιστούν.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, σκιερούς κήπους με όξινα εδάφη και ομαδικές φυτεύσεις μαζί με άλλα αειθαλή φυτά, που έχουν πλατύ φύλλωμα και παρόμοιες ανάγκες σε χώμα και κλίμα.