Φιλλύκι πλατύφυλλο (Phillyrea latifolia)

Το πλατύφυλλο φιλλύκι είναι ένας υπέροχος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την κεντρική Ευρώπη και νοτιοδυτική Ασία. Είναι ένα φυτό με υπέροχο, πυκνό φύλλωμα, ιδανικό ως συμπλήρωμα σε πολλούς φυτικούς συνδυασμούς. Διατηρώντας την όμορφή του εμφάνιση καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει κομψά, αρωματικά άνθη που ωριμάζουν σε μαύρους καρπούς.

  • Μέγεθος – Το πλατύφυλλο φιλλύκι είναι ένας μεγάλος διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, το φιλλύκι θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το συμπαγές φύλλωμά της αποτελείται από στενά σκουρόχρωμα φυλλαράκια, με μακρόστενο σχήμα και μέγεθος ως 6 εκατοστά. Η πυκνή και διακοσμητική του όψη, διατηρείται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσφέροντας γεμάτη όψη και χρώμα στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα μικροσκοπικά άνθη της εμφανίζονται μέσα στην άνοιξη. Ευχάριστα αρωματικά, σε διακριτικούς κιτρινοπράσινους χρωματισμούς, ωριμάζουν σταδιακά, δίνοντας την θέση τους σε μικρούς μαύρους καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Με τον καιρό, η ανθεκτικότητά του στην ξηρασία γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
  • Έδαφος – Περισσότερο προτιμά τα αμμώδη και πηλώδη εδάφη, με όξινο ή ουδέτερο pH, όμως θα μεγαλώσει με επιτυχία και σε άλλους τύπους χώματος, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι ιδιαίτερα εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, ή όσα είναι σε θέση που εμποδίζουν. Σε περίπτωση που διαμορφωθεί σε αυστηρά σχηματισμένο φράκτη, τα κλαδέματα που θα χρειαστούν είναι συχνότερα και αφορούν κυρίως την διατήρηση του επιθυμητού σχήματος.
  • Είναι κατάλληλο για μεγάλα παρτέρια, ανοιχτά σημεία και ξέφωτα, φράκτες και μπορντούρες, άκρες τοίχων ή όρια του κήπου, κήπους χαμηλής συντήρησης, εξοχικούς κήπους και κήπους χαλαρού στυλ, αστικούς κήπους αλλά και παραθαλάσσιες φυτεύσεις.