Ραφιολέπις (Rhaphiolepis umbellata)

Ο ραφιολέπις είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με καταγωγή από την Ιαπωνία και την Κορέα. Εφοδιασμένος με ένα πυκνό, λαμπερό φύλλωμα, που διακοσμεί τον κήπο μας καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, χαρίζει υπέροχα ροζ άνθη, με ένα ευχάριστο καλοκαιρινό άρωμα.

  • Μέγεθος – Ο ραφιολέπις είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με με ύψος και πλάτος που φτάνει από 1 έως 1,5 μέτρο. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό, λείο του φύλλωμα, είναι φτιαγμένο από πλατιά, λαμπερά φύλλα, με οβάλ σχήμα και σκούρο πράσινο χρώμα. Στρογγυλωπό και αργό στην ανάπτυξη, παραμένει διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, δίνοντας χρώμα και γεμάτη όψη στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι, σε χαλαρά μπουκέτα στις άκρες του φυλλώματος. Σε λευκό ροζ χρώμα, γύρω στα 2 εκατοστά το κάθε ένα, έχουν ένα ευχάριστο λουλουδένιο άρωμα και ωριμάζοντας δίνουν την θέση τους σε μαύρους σαρκώδεις καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα, προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Ταυτόχρονα, προσαρμόζεται καλά και σε εδάφη με αυξημένη αλατότητα.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, μπορούμε αν θέλουμε να το κόβουμε χαμηλά, κάθε λίγα χρόνια.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, άκρες λιμνών, όρια ρεμάτων και στοιχείων τρεχούμενου νερού, παραθαλάσσιους κήπους και αστικούς ή εξοχικούς κήπους.