Μανώλια ή Μαγνόλια μωβ (Magnolia liliiflora “Nigra”)

Η μανώλια η μωβ είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, αγαπημένος για τα μεγάλα λουλούδια του σε σχήμα τουλίπας. Με μια άνθηση μέσα στην άνοιξη, συνήθως αργότερα από άλλες μανώλιες, μπορεί να διαδεχτεί τους ανθισμένους συγγενείς της, εντυπωσιάζοντας με τα μωβ-κόκκινα άνθη της.

  • Μέγεθος – Η μανώλια η μωβ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 1,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το όμορφο φύλλωμά της, απλώνεται πάνω σε γερά και καλά σχηματισμένα κλαδιά. Φτιαγμένο από μεγάλα, μακρόστενα, λαμπερά φύλλα, ντύνει το φυτό μόλις τα άνθη αρχίσουν να πέφτουν. Το φθινόπωρο, καθώς οι θερμοκρασίες χαμηλώνουν σταδιακά, το φύλλωμα αποχωρίζεται τα κλαδιά, για να επιστρέψει με τις ζέστες της επόμενης άνοιξης.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη της μωβ μανώλιας, είναι και ο κύριος λόγος που φυτέυεται. Κάνοντας την εμφάνισή τους μέσα στην άνοιξη, συχνά αργότερα από τις άλλες μανώλιες, θυμίζουν μεγάλες τουλίπες, ως και 12 εκατοστά σε μήκος. Φτιαγμένα από λεπτά, αραιά δεμένα πέταλα, βάφονται σε ένα εκπληκτικό, βαθύ μωβ-κόκκινο χρώμα, ενώ πλησιάζοντας προς το εσωτερικό και το κέντρο, γίνονται ανοιχτότερα στο χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα ουδέτερα ή όξινα χώματα.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Το κλάδεμα της μανώλιας αυτής θα πρέπει να γίνεται κατά το καλοκαίρι, όσο το φυτό έχει ακόμα τα φύλλα του. Στις επεμβάσεις μας προσπαθούμε να μην είμαστε πολύ αυστηροί, διατηρώντας ταυτόχρονα το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος και αφαιρώντας κατεστραμένα ή προβληματικά κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και κεντρικά σημεία του κήπου, γλάστρες και ζαρντινιέρες, αστικούς κήπους, εξοχικούς κήπους και κήπους χαμηλής συντήρησης, καθώς και κήπους με λουλούδια για βάζα.