Καλλωπιστική Μουσμουλιά (Eriobotrya coppertone)

Η καλλωπιστική μουσμουλιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Κίνα και την Ιαπωνία. Στολισμένη με ένα πλούσιο, σκούρο, γυαλιστερό φύλλωμα και βερικοκί-κρεμ, αρωματικά άνθη, παραμένει καλλωπιστική όλο το χρόνο, ενώ είναι ανθεκτική στην ξηρασία και πολύ εύκολη στη φροντίδα της

  • Μέγεθος – Η καλλωπιστική μουσμουλιά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 4 έως 8 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 20 με 50 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πλατύ και λαμπερό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από μεγάλα, μακρόστενα φύλλα, έως και 20 εκατοστά μακριά. Βαθιά πράσινα στο χρώμα τους, με ένα διακοσμητικό καφετί χνούδι στην κάτω τους πλευρά, παραμένουν πάνω στο φυτό καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, στολίζοντας τα κλαδιά αλλά και όλο τον κήπο.
  • Άνθη – Τα όμορφα άνθη της, εμφανίζονται αργά το φθινόπωρο, όταν λίγα φυτά ανθίζουν πια. Κίτρινα-κρεμ ή βερικοκί στην απόχρωση, είναι περίπου 2 εκατοστά σε διάμετρο και έχουν ένα υπέροχο μελένιο άρωμα. Πολλά μαζί, σε μικρά μπουκέτα στις άκρες του φυλλώματος, σταδιακά ωριμάζουν σε πορτοκαλί βρώσιμους καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε ελαφρά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της. Ταυτόχρονα αφαιρούμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, ταράτσες, ανοιχτά σημεία, μέσα σε γκαζόν, ξέφωτα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών ή φρακτών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους χαμηλής συντήρησης και νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ.