Λεβάντα στενόφυλλος (Lavandula angustifolia)
Η λεβάντα η στενόφυλλη είναι ένας πανέμορφος διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Μεσόγειο. Μόνιμα στολισμένη, με ένα υπέροχο ασημένιο φύλλωμα, από λεπτά φυλλαράκια, σαν μικρές βελόνες, αναδύει ένα χαρακτηριστικό κι έντονο άρωμα, καθώς χαρίζει τα αγαπημένα μπλε-μωβ άνθη της.
- Μέγεθος – Η λεβάντα η στενόφυλλη είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 60 εκατοστά έως 1 σχεδόν μέτρο. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 60 εκατοστά περίπου, μπορεί να φτάσει ως και 1,2 μέτρα σε έκταση.
- Φύλλωμα – Το υπέροχο, πυκνό φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα, μικρά φύλλα, που μοιάζουν με μικρές βελόνες. Φουντωτό, σε ασημένιο πράσινο χρώμα, παραμένει διακοσμητικό όλο το χρόνο, αρωματισμένο με ένα ευχάριστο άρωμα, χαρακτηριστικό της λεβάντας.
- Άνθη – Τα αγαπημένα άνθη της, εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Στηριγμένα πάνω σε γυμνά, τετράγωνα βλαστάρια, δημιουργούν μακρόστενα μπλε-μωβ μπουκέτα, από μικροσκοπικά, έντονα αρωματικά ανθάκια.
- Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
- Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο ως μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
- Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
- Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε μερικό παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Μπορεί ακόμα να επιβιώσει σε ρηχά και ξηρά, πετρώδη εδάφη, ενώ δεν φάινεται να δυσκολεύεται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
- Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε χαμηλά, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η άνθησή της.
- Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, μικρές ή μεγάλες συστάδες, βοτανόκηπους, πλαγιές και κατηφορικά σημεία, βραχόκηπους, κήπους με χαλίκια, ξηρικούς κήπους και κήπους μεσογειακού στυλ, αστικούς κήπους και πλατείες, εξοχικούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.