Λεονότις ή Λεοντοουρά (Leonotis leonorus)

Ο λεονότις ή αλλιώς λεοντοουρά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νότια Αφρική. Έντονα εξωτικός στην εμφάνιση, αναπτύσσεται εύκολα, τόσο σε κήπους όσο και μπαλκόνια, όπου μπορεί να χαρίσει τα άνθη του πολλές φορές μέσα στη χρονιά, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα και με σχήμα που θυμίζει πυροτεχνήματα στον ουρανό.

 

  • Μέγεθος – Ο λεονότις ήαλλιώς λεοντοουρά είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 90 εκατοστά έως 1,8 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από τα 45 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 1 μέτρο σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το αραιό φύλλωμά του, στηρίζεται πάνω σε λεπτά και όρθια βλαστάρια, που διακλαδίζονται κοντά στη βάση του. Μακρόστενα και μικρά, αγκαλιάζουν κυκλικά τους βλαστούς, αναπτυσσόμενα κάθετα σχεδόν με αυτούς. Βαμμένα σς σκούρο πράσινο χρώμα, απελευθερώνουν ένα ωραίο άρωμα καθώς τρίβονται, ενώ παραμένουν διακοσμητικά πάνω στο φυτό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Τα πανέμορφα άνθη του εμφανίζονται κυρίως το φθινόπωρο αλλά και αρκετές ακόμα φορές μέσα στο χρόνο, όταν ο καιρός είναι ευνοϊκός. Σωληνοειδή, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, δημιουργούν σχεδόν σφαιρικά μπουκέτα, που μοιάζουν με πυροτεχνήματα στον ουρανό.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά, όμως δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε πλήρως σκιαζόμενες τοποθεσίες.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να τον προστατέψουμε από το χειμερινό κρύο, μπορούμε να τον μετακινήσουμε σε μια ζεστή και προστατευμένη θέση, αν είναι σε γλάστρα, ή να τον καλύψουμε καλά ένα παχύ στρώμα εδαφοκάλυψης στη βάση του.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.