Η κλίβια είναι ένα πανέμορφο, ποώδες φυτό, με καταγωγή από από τη Νότιο Αφρική και τη Σουαζιλάνδη. Σχηματισμένη από πλατιά, πράσινα φύλλα, που δημιουργούν την εικόνα μιας μίνι ζούγκλας, στολίζεται με μαγευτικά, πορτοκαλί άνθη, που δίνουν στο χώρο μας μια τροπική νότα.

 

Κοινή ονομασία: Κλίβια

Λατινική ονομασία: Clivia miniata

Οικογένεια: Amaryllidaceae

 

  • Μέγεθος – Η κλίβια είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 45 έως 60 εκατοστά. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 60 εκατοστά, μπορεί να φτάσει ως και 90 εκατοστά σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, σκούρο πράσινο φύλλωμά της, είναι φτιαγμένο από μακρόστενα φύλλα που μοιάζουν με μακριες λωρίδες. Παραμένοντας πράσινο και διακοσμητικό, καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, σχηματίζει μεγάλες, πλούσιες τούφες, που θυμίζουν πλατύ γρασίδι.
  • Άνθη – Τα εκπληκτικά άνθη της κλίβιας εμφανίζονται από το Δεκέμβριο, ενώ συχνά διαρκούν μέχρι την άνοιξη. Στηριγμένα πάνω σε όρθια, δυνατά βλαστάρια, επιδεικνύουν τα ζεστά χρώματά τους, από μια παλέτα με κόκκινο, κίτρινο και ζωηρό πορτοκαλί. Μαζεμένα αρκετά μαζί, σε φουντωτά μπουκέτα, χρησιμοποιούνται με επιτυχία και σαν κομμένα διακοσμητικά στο βάζο.
  • Θέση – Σε εσωτερικό χώρο, αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, ενώ στον κήπο, προτιμά εκείνες με ελαφριά σκιά και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο. Το λύγισμα των φύλλων της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού, στο εσωτερικό του φυλλώματος, είναι δείγμα ότι χρειάζεται περισσότερο φως.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο. Το χειμώνα είναι καλύτερα να συντηρείται με ελάχιστα ποτίσματα.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό μέτρια ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να αντέξει μόνο σε ήπιους και σύντομους παγετούς.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Παρόλο που αναπτύσσεται ακόμη και με περιορισμένο χώρο στις ρίζες της, καλό είναι να μεταφυτεύεται με προσοχή, κάθε τρία με τέσσερα χρόνια.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια και μπορντούρες ενός ζεστού ή εποχικού κήπου και εξαιρετική σε γλάστρες και ζαρτνινιέρες, σε κήπους, εισόδους, μπαλκόνια κι εσωτερικούς χώρους.