Πυξάρι ή Μπούξους σφαίρα (Buxus faulkner)

Το πυξάρι ή αλλιώς μπούξους σφαίρα, είναι ένας χαμηλός διακοσμητικός θάμνος και ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά στην αρχιτεκτονική των κήπων. Μόνιμα πράσινος μέσα στις αλλαγές των εποχών, χαρίζει μοναδικές πυκνές υφές και ένα φύλλωμα που αντέχει στο κρύο αλλά και την ξηρασία.

 

Κοινή ονομασία: Πυξάρι ή Μπούξους σφαίρα

Λατινική ονομασία: Buxus faulkner

Οικογένεια: Buxaceae

 

 

  • Μέγεθος –  Το πυξάρι ή αλλιώς μπούξους σφαίρα, είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από μισό έως 1 μέτρο. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 1,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, ο μπούξος θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το φουντωτό και πυκνό φύλλωμά του, αποτελείται από μικροσκοπικά, στρογγυλεμένα φύλλα. Λαμπερό στην όψη και πολύ συμπαγές στο σχηματισμό, παραμένει πράσινο και διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.
  • Άνθη – Αν και σχηματίζει λουλούδια, σχεδόν πάντα περνούν απαρατήρητα, καθώς είναι πολύ μικρά και κίτρινα και εύκολα επισκιάζονται από το πυκνό, σκούρο φύλλωμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να το κλαδέψουμε στο επιθυμητό σχήμα φράκτη ή να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα μέρη, διατηρώντας ένα πιο φυσικό σχήμα.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, χαμηλούς φράκτες και χωρίσματα, άκρες του κήπου και λεπτομέρειες που οριοθετούν άλλα στοιχεία του κήπου, γλάστρες, ζαρντινιέρες, εισόδους, μπαλκόνια και διάφορες δημιουργίες σε αστικούς ή εξοχικούς κήπους.