Γρεβιλλέα (Grevillea rosmarinifolia)

Η γρεβιλλέα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την νοτιοανατολική Αυστραλία. Με ένα εντυπωσικό αειθαλές φύλλωμα, που θυμίζει αυτό του δεντρολίβανου, αναδεικνύει το μόνιμα γκριζοπράσινο φόντο της, με λευκά, ροζ ή φούξια άνθη. Πολύ εύκολη στη φροντίδα της και με καλή αντοχή στην ξηρασία, είναι ιδανική επιλογή για έναν όμορφο μεσογειακό κήπο.

  • Μέγεθος – Η γρεβιλλέα είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει από 1,5 έως 2,5 μέτρα. Το πλάτος της, ξεκινώντας από τα 2,5 μέτρα, μπορεί να φτάσει ως και 4 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό της μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το υπέροχο, πυκνό φύλλωμά της, σχηματίζεται από μικρά, μακρόστενα φύλλα, που του δίνουν την όψη δεντρολίβανου. Σκούρο πράσινο, με μυτερές κορυφές, παραμένει φουντωτό και έντονα διακοσμητικό καθόλη τη διάρκεια του έτους, χαρίζοντας χρώμα και γεμάτη όψη στον κήπο μας.
  • Άνθη – Τα λουλούδια της εμφανίζονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από αργά το χειμώνα έως αργά το καλοκαίρι. Βαθιά ροζ-κόκκινα ή φούξια, σε πυκνά μπουκέτα, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν παράξενο σχήμα και υπέροχη φουσκωτή και στριφογυριστή εμφάνιση.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη εδάφη με όξινο και ουδέτερο pH.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5 με -10°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Αργά το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, μπορούμε να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά, καθώς και όσα είναι υπερβολικά πυκνά και εμποδίζουν το ένα το άλλο.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς κήπους, εξοχικούς κήπους, μεσογειακές φυτεύσεις και κήπους παραθαλάσσιου στυλ.