Πικροδάφνη πανασέ (Nerium oleander “Variegatum”)

Η πικροδάφνη η πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Μεσόγειο ως την δυτική Κίνα. Μόνιμα όμορφη, με ένα μοναδικό κρεμ και πράσινο φύλλωμα, συνοδεύεται από υπέροχα χρωματιστά άνθη, που αναδεικνύουν τον νησιώτικο ή μεσογειακό κήπο. Ιδαίτερα εύκολη στην προσαρμογή της και διαθέσιμη σε ποικιλία χρωμάτων, σίγουρα έχει τον τρόπο της να ταιριάξει στις συνθέσεις μας.

  • Μέγεθος – Η πικροδάφνη η πανασέ είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος που φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα και πλάτος έως 2 μέτρα σε έκταση.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και πλούσιο φύλλωμά της, σχηματίζεται από απλά, μακρόστενα φύλλα, με μυτερή απαλή άκρη. Σκούρο πράσινο, με υπέροχες κρεμ ανταύγειες, στηρίζεται σε απαλούς βλαστούς και κλαδιά και απελευθερώνει ένα λευκό, γαλακτώδες υγρό όταν τραυματιστεί. Μόνιμα ελκυστικό σχηματίζει όμορφους διακοσμητικούς θάμνους, όμως μπορεί να διαμορφωθεί και σαν μικρό δέντρο.
  • Άνθη – Τα ρομαντικά λουλούδια της πικροδάφνης αυτής εμφανίζονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Σε αραιά μπουκέτα, στις άκρες του φυλλώματος, έχουν το σχήμα χωνιού με ελαφρώς τετραγωνισμένα πέταλα, ενώ βάφονται σε διάφορα χρώματα, από λευκό, κρεμ, κίτρινο, ροζ, φούξια και βαθύ κόκκινο χρώμα.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει σε ελαφρύ παγετό και χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα της είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να την κλαδέψουμε, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός της. Παρόλο που ανέχεται καλά το αυστηρό κλάδεμα και τον ελαφρύ σχηματισμό σε σχήματα, μπορεί να αφεθεί και χωρίς τακτικό κλάδεμα να μεγαλώσει ελεύθερα.
  • Είναι κατάλληλη για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, εισόδους, φράκτες και φυσικά χωρίσματα, άκρες τοίχων και όρια του κήπου, ξηρικούς κήπους, αστικούς ή εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς και παραθαλάσσιους ή νησιώτικους κήπους.