Φόρμιο κόκκινο (Phormium tenax “Purpureum”)

Το φόρμιο το κόκκινο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με τροπικό χαρακτήρα και μαγευτική εμφάνιση. Θυμίζοντας πολύ τούφες γιγάντιου γρασιδιού, στολίζει τον κήπο με το χάλκινο-μωβ φύλλωμά του, συνοδευόμενο από σπάνιες πρασινωπές ανταύγειες και κόκκινα καλοκαιρινά άνθη.

  • Μέγεθος – Το φόρμιο το κόκκινο είναι ένα διακοσμητικό ποώδες φυτό, με ύψος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Το πλάτος του, ξεκινώντας από το 1,5 μέτρο, μπορεί να φτάσει ως και 2,5 μέτρα σε έκταση. Για να φτάσει το τελικό τους μέγεθος, το φόρμιο αυτό θα χρειαστεί γύρω στα 10 με 20 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο φύλλωμά του θυμίζει στη μορφή γιγάντιο γρασίδι. Σχηματισμένο από πλατιά, μακρόστενα φύλλα, σαν λωρίδες που ξεπηδούν μέσα από το έδαφος, δημιουργεί μια μεγάλη και πυκνή τούφα από μουντά πράσινα και χάλκινα-μωβ φύλλα. Λείο στην υφή, το κάθε φύλλο μπορεί να γίνει ως και 2 μέτρα ψηλό. Πολύ εντυπωσιακό, το κόκκινο φόρμιο παραμένει όμορφο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, προσελκύοντας το ενδιαφέρον στον κήπο.
  • Άνθη – Τα άνθη του κόκκινου φόρμιου εμφανίζονται το καλοκαίρι. Στηριγμένα σε ψηλά, δυνατά βλαστάρια, ως και 3 μέτρα μακριά, βάφονται σε κόκκινες απαλές αποχρώσεις που συμπληρώνουν την μαγευτική εικόνα του φυλλώματος.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα –  Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσότερο από όλα προτιμά τα ελαφριά, αμμώδη ή πηλώδη εδάφη.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικό στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Νωρίς την άνοιξη, μπορούμε απλώς να αφαιρέσουμε πιθανόν ξερά ή τραυματισμένα φύλλα, έτσι ώστε να διατηρηθεί η διακοσμητική του όψη.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες και κήπους νησιώτικου στυλ.