Πυράκανθος (Pyracantha coccinea “Orange Glow”)

Ο πυράκανθος είναι ένας αγκαθωτός διακοσμητικός θάμνος, με καταγωγή από την Ευρώπη και την νοτιοδυτική Ασία. Αγαπημένος για το πυκνό φύλλωμά του, που προσφέρεται για πολλές και απαιτητικές δημιουργίες, ντύνεται με ολόλευκα μικροσκοπικά άνθη και πορτοκαλί εντυπωσιακούς καρπούς. Τα αγκάθια του τον έχουν ακόμα κάνει δημοφιλή και ως φυτό περίφραξης.

  • Μέγεθος – Ο πυράκανθος είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 180 εκατοστά έως και τα 5,5 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό και λαμπερό φύλλωμά του, σχηματίζεται από μικροσκοπικά, πράσινα φυλλαράκια που συχνά εναλλάσσονται με μυτερά αγκάθια. Πολύ δεκτικό στο κλάδεμα και τις έντονες επεμβάσεις, είναι ιδανικό για τη δημιουργία διαφορετικών σχημάτων και φυτικών γλυπτών. Ανθεκτικό στο κρύο, συνήθως παραμένει πράσινο καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ αν κατ’εξαίρεση πέσει, επανέρχεται με το που οι θερμοκρασίες ανέβουν.
  • Άνθη – Τα ολόλευκα μικρά άνθη του εμφανίζονται την άνοιξη. Πολλά μαζί, σε μπουκέτα που πλημμυρίζουν το φύλλωμα, σταδιακά ωριμάζουν, μέχρι να δώσουν τελικά την θέση τους, σε πορτοκαλοκόκκινους κι έντονα διακοσμητικούς φθινοπωρινούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Είναι φυτό ανθεκτικό στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -20°C, ενώ ταυτόχρονα αντέχει και σε βαριά αργιλώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του, κλαδεύουμε τακτικά σε σχήμα ή πιο αραιά, αφαιρώντας πιθανόν ξερά, τραυματισμένα ή άρρωστα κλαδιά.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φυτοφράκτες και φυσικά όρια, περιφράξεις, ομαδικές φυτέυσεις, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, φυσικά γλυπτά και αψίδες, εισόδους και πύλες του κήπου, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, πάρκα, εκκλησίες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.