Δασυλείριο (Dasylirion acrotrichum)

Το δασυλείριο είναι ένα εντυπωσιακό, διακοσμητικό φυτό, με καταγωγή από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Έχοντας μεγάλη αντοχή στη ζέστη και την ξηρασία, είναι μια από τις καλύτερες και ομορφότερες επιλογές για τον ξηρικό ή μεσογειακό κήπο. Το φύλλωμά του, φτιαγμένο από μεγάλες λεπίδες με οδοντωτό περίγραμμα, καταλήγει σε εκπληκτικές “τριχωτές” τούφες, που του χαρίζουν μοναδική εμφάνιση.

  • Μέγεθος – Το δασυλείριο είναι ένα διακοσμητικό φυτό, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 150 εκατοστά έως τα 1,8 μέτρα.
  • Φύλλωμα – Το πυκνό κι εντυπωσιακό του φύλλωμα, έχει την εμφάνιση μικρού φοίνικα, καθώς στηρίζεται σε έναν κοντό και παχύ, κυλινδρικό κορμό. Τα μακριά φύλλα του, σαν λεπίδες που σχηματίζουν μια μεγάλη τούφα, επεκτείνονται προς όλες τις κατευθύνσεις, βαμμένα στο χρώμα του πράσινου λάιμ. Στολισμένα με οδοντωτή, διακοσμητική περιφέρεια, μπορεί να γίνουν ως και 90 εκατοστά στο μήκος τους, ενώ στην άκρη λεπταίνουν, καταλήγοντας σε μακριές, άτακτες “τρίχες”.
  • Άνθη – Τα υπέροχα άνθη του δασυλείριου εμφανίζονται το καλοκαίρι. Πιασμένα σε ένα ψηλό κι εντυπωσιακό βλαστό, που υψώνεται μέσα από το φύλλωμα, είναι μικρά σε μέγεθος, με λευκό-κρεμ χρώμα.
  • Θέση –  Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις με δυτικό ή νότιο προσανατολισμό και χρειάζεται να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από λίγο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Περισσοτερο από όλα, προτιμά τα αμμώδη ή πηλώδη χώματα.
  • Ανθεκτικότητα –  Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία και ταυτόχρονα αντέχει στον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -5°C. Ακόμα, μπορεί να επιβιώσει και σε άγονα ή πετρώδη εδάφη.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι ιδιαίτερα απλή. Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να διατηρήσουμε όμορφη την εμφάνισή του, αφαιρούμε τυχόν ξερά ή κατεστραμένα φύλλα, όταν κρίνουμε απαραίτητο.
  • Είναι κατάλληλο για παρτέρια, μπορντούρες, γλάστρες και ζαρντινιέρες, μπαλκόνια, βραχόκηπους και κήπους με χαλίκια, ξηρικούς κήπους, αστικούς και εξοχικούς κήπους, μεσογειακούς κήπους και νησιώτικους κήπους ή κήπους παραθαλάσσιου στυλ.