Ελαίαγνος πανασέ Λάιμ-Λάιτ (Elaeagnus x ebbingei “Limelight”)

Ο ελαίαγνος “Λάιμ-Λάιτ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με όμορφο σχήμα, φουντωτό φύλλωμα και εκπληκτικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Με δερματώδη φύλλα, καλυμμένα από ευδιάκριτους πόρους, βάφεται ασημένιος, πράσινος και χρυσός, ενώ δημιουργεί ευχάριστες αντιθέσεις και δίνει ζωντάνια στο χώρο μας.

  • Μέγεθος – Ο ελαίαγνος “Λάιμ-Λάιτ” είναι ένας διακοσμητικός θάμνος, με ύψος και πλάτος που φτάνει από 2,5 έως 4 μέτρα. Για να φτάσει το τελικό του μέγεθος, θα χρειαστεί γύρω στα 5 με 10 χρόνια, ενώ έπειτα από αυτό το διάστημα δεν μεγαλώνει σημαντικά.
  • Φύλλωμα – Το πανέμορφο, αειθαλές φύλλωμά του, είναι φτιαγμένο από απλά, δερματώδη φύλλα, με λεία επιφάνεια και μεγάλους, ευδιάκριτους πόρους. Πάνω σε όμορφα σχηματισμένα κλαδιά, τα φύλλα εμφανίζονται τρυφερά και ασημένια, ενώς καθώς μεγαλώνουν, αλλάζουν το χρώμα τους, σε σκούρο πράσινο, διακοσμημένο με πράσινο του λάιμ και χρυσό.
  • Άνθη – Τα διακριτικά, άνθη του φυτού εμφανίζονται μέσα στο φθινόπωρο. Μικρά σε μέγεθος, με απλή, ρομαντική εμφάνιση και ένα ευχάριστο άρωμα, βάφονται σε λευκό ή κρεμ χρώμα, ενώ ωριμάζοντας δίνουν τη θέση τους σε μικρούς, ζουμερούς καρπούς.
  • Θέση – Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις ή εκείνες με ελαφριά σκιά και μπορεί να φυτεύεται σε σημεία προστατευμένα από τον παγετό και το δυνατό ή καυτό άνεμο, αλλά και σημεία απροστάτευτα.
  • Πότισμα – Έχει ανάγκη από μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τον πρώτο καιρό μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο.
  • Έδαφος – Μεγαλώνει με επιτυχία σε διάφορους τύπους εδαφών, με διαφορετική σύσταση και ποικίλες τιμές οξύτητας, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
  • Ανθεκτικότητα – Μόλις εγκατασταθεί σε μια θέση είναι ανθεκτικός στον παγετό και μπορεί να αντέξει σε χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -10 με -15°C.
  • Συντήρηση/ Φροντίδα – Η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη. Την άνοιξη και αφού περάσει ο κίνδυνος παγετών, μπορούμε αν θέλουμε να τον κλαδέψουμε ελαφρά, για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθός του.
  • Είναι κατάλληλος για παρτέρια, μπορντούρες, φράκτες και φυσικά όρια, ομαδικές φυτέυσεις και φουντωτές συστάδες, άκρες τοίχων και όρια μονοπατιών, αστικούς και εξοχικούς κήπους, πλατείες, μεσογειακούς κήπους και κήπους νησιώτικου στυλ.